Υφυπουργός Τουρισμού
Σοφία Ζαχαράκη
Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη συμπληρώνεται και βελτιώνεται η νομοθεσία του υπουργείου Τουρισμού για τα σήματα επισκέψιμων εγκαταστάσεων και τουριστικών προορισμών που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, όπως επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, καθώς και σήματα προσβάσιμου τουριστικού προορισμού, προσβάσιμης τουριστικής επιχείρησης και τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα.
Συγκεκριμένα, ενόψει της επικείμενης έκδοσης των ΚΥΑ για τα 3 νέα σήματα που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Τουρισμού με τον ν. 4875/2021, συμπληρώνεται σήμερα το θεσμικό τους πλαίσιο και θα επιτρέπεται από εδώ και πέρα η παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.ά.) στις εγκαταστάσεις που θα λάβουν τα σήματα αυτά, όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού, “με τις σημερινές διατάξεις προσφέρουμε νέες διευρυμένες τουριστικές υπηρεσίες για παροχή εστίασης, αλλά και λειτουργίας μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων σε όλα τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία της χώρας μας που θα λάβουν τα σήματα μας, φιλοδοξούμε έτσι να φέρουμε ένα νέο αέρα δημιουργίας, ευκαιριών και επενδύσεων γύρω από τον αγροτουρισμό.
Οι νέες κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων που ρυθμίζουμε με τη νομοθεσία του Υπουργείου Τουρισμού σκοπό έχουν να ενισχύσουν την επισκεψιμότητα σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, φέρνοντας στο επίκεντρο του τουριστικού χάρτη νέους προορισμούς -λιγότερο δημοφιλείς μέχρι σήμερα- με βασικό όχημα την ελληνική γη και τα ελληνικά προϊόντα”.
Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στις πρωτοβουλίες της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, μέσα από τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού κλάδου και της ελληνικής παραγωγής με τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού.
Στις δημόσιες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι έγινε ανοικτό κάλεσμα σε φορείς και επιχειρήσεις των αντίστοιχων κλάδων, με συμμετοχή και των διεπαγγελματικών ενώσεων, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα σχόλια και στις προτάσεις που κατατίθενται, προκειμένου να διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο.