«Wellness for all!»
ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ / WORKPLACE WELL-BEING
Συνέντευξη στην Άννα Γριμάνη
Η ευεξία και η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα και επιλογή μας» είναι το motto της και με αυτό ως γνώμονα η Κέλλυ Παπακωστοπούλου, Senior HR Manager, Μέλος Δ.Σ. ΣΔΑΔΕ\ GPMA, Certified Health & Wellness Coach και Founder του βραβευμένου προγράμματος ευεξίας & ευ ζην «Wellness for all!» αξιοποιεί τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία της για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων workplace well-being δράσεων που προάγουν την ευημερία και την καλύτερη συνολική υγεία.
Κυρία Παπακωστοπούλου, μιλήστε μας για την έννοια της ευεξίας στο χώρο εργασίας
Η έννοια της εταιρικής ευεξίας (workplace well-being) αναφέρεται στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος, όπου οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξισορροπούν τις ανάγκες της εργασιακής & προσωπικής τους ζωής, να βελτιώνουν τα επίπεδα της ψυχικής και σωματικής υγείας τους και γενικά να βιώνουν μια καλύτερη καθημερινότητα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ζωτικής σημασίας για τους οργανισμούς να υιοθετήσουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ολιστικής προσέγγισης και να αναδιαμορφώσουν σταδιακά την εταιρική τους κουλτούρα, ώστε να ενισχύσουν την ευημερία των εργαζόμενων και να προωθήσουν ένα πιο υγιές και υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον.
Μπορούμε να πούμε ότι αυτό αποτελεί μια περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.
Ακριβώς, είναι μια επένδυση, μέσω της οποίας οι οργανισμοί μπορούν να εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την καλή υγεία & ευεξία των εργαζομένων τους και συγχρόνως να αυξήσουν τα επίπεδα της εργασιακής δέσμευσης, ικανοποίησης και συνολικής απόδοσης.
Πώς διασφαλίζεται η επιλογή του κατάλληλου προγράμματος εταιρικής ευεξίας;
Οι δράσεις ενός προγράμματος ευεξίας πρέπει και να ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς στόχους και ταυτόχρονα να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων. Πριν τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους, χρειάζεται να προσδιοριστούν οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς και το πώς αυτά συνδέονται με την κουλτούρα του οργανισμού.
Η επιλογή προγράμματος εταιρικής ευεξίας είναι σημαντικό να πραγματοποιείται από εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες που καλούνται να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους, να διαθέτουν ανεπτυγμένες επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες, να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητα τους, ενώ παράλληλα να ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις της αγοράς και τις νέες τάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τελική επιλογή θα είναι εκείνη που ταιριάζει περισσότερο στην κάθε περίπτωση.
Ποιοι βασικοί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη;
Σημαντικοί παράγοντες που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη είναι ενδεικτικά η εταιρική κουλτούρα, θέματα νομικά και προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), το μέγεθος της εταιρίας & η κατανομή κτιριακών εγκαταστάσεων και εργαζόμενων, οι ισχύουσες Πολιτικές & Διαδικασίες, η υποστήριξη από την ανώτατη Διοίκηση, ο ρόλος-κλειδί των line managers, καθώς και το κόστος του προγράμματος σε σχέση με το αναμενόμενο όφελος.
Πρωταρχικής σημασίας είναι και η διεξαγωγή έρευνας με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου για τη συλλογή σχετικής πληροφόρησης από τους εργαζόμενους και η ανάλυση των δεδομένων, προκειμένου να αξιοποιηθεί με το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την επιλογή της πιο κατάλληλης προσέγγισης. Η πληροφόρηση που θα συλλεχθεί είναι εμπιστευτική και απαιτεί τον ανάλογο τρόπο διαχείρισης και φύλαξης.
Ποιες πρακτικές θα προτείνατε για την αποτελεσματικότερη προώθηση & επικοινωνία ενός προγράμματος ευεξίας μέσα στον οργανισμό;
Έχοντας ολοκληρώσει την επιλογή και το σχεδιασμό ενός προγράμματος ευεξίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πιο δύσκολο, αλλά και ουσιαστικό κομμάτι του έργου, είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και η προώθησή του προγράμματος μέσα στον οργανισμό, ώστε να κερδίσει το ενδιαφέρον, τη συμμετοχή και τη στήριξη σημαντικού αριθμού εργαζόμενων.
Ενδεικτικές συνήθεις πρακτικές, οι οποίες προτείνονται -ανάλογα με την περίπτωση- για την αποτελεσματικότερη προώθηση του προγράμματος εντός του οργανισμού είναι: η χρήση ενός “brand name”, η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαύλων επικοινωνίας, η πιλοτική καταρχάς υλοποίηση κάθε νέας δράσης, ο σωστός «βηματισμός» (ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, όχι πολλές δράσεις ταυτόχρονα), η μη άσκηση πίεσης στους εργαζόμενους για συμμετοχή, η παροχή κινήτρων/προσφορών για προσέλκυση ενδιαφέροντος, καθώς και η αναζήτηση ιδεών & προτάσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους ώστε να νιώσουν ότι “η γνώμη τους μετράει”. Επίσης, αναλόγως τη δράση, συνιστάται και η ενθάρρυνση συμμετοχής μελών του στενού οικογενειακού & φιλικού περιβάλλοντος του εργαζόμενου.
Ποιες είναι οι συνήθεις δράσεις των προγραμμάτων ευεξίας που επιλέγουν οι οργανισμοί;
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την πανδημία και μετά, έχει παρατηρηθεί ότι οι οργανισμοί εμφανίζουν αύξηση της προσοχής και του ενδιαφέροντος τους για την ευημερία των εργαζόμενων και τάση για υιοθέτηση πρακτικών και πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα προγράμματα εταιρικής ευεξίας προωθούν δράσεις που κυρίως υποστηρίζουν τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζόμενων και εν γένει ενθαρρύνουν έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής.
Οι δράσεις αυτές ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ανθεκτικότητας, πρακτικές διαχείρισης στρεσογόνων καταστάσεων, μαθήματα σωματικής άσκησης & ορθοσωμίας, σύσταση ομάδων τρεξίματος ή/και πεζοπορίας, ενθάρρυνση υιοθέτησης ισορροπημένων διατροφικών επιλογών και υγιεινών συνηθειών, καθώς και εκπαίδευση/ενημέρωση για θέματα υγείας, ευεξίας και καλύτερης ποιότητας ζωής. Η υιοθέτηση πρακτικών ενσυνειδητότητας σχετίζεται με θετική επίδραση στη μείωση του εργασιακού άγχους, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας, καθώς και την αύξηση της απόδοσης. Η υποστήριξη της αλληλεπίδρασης των εργαζόμενων μέσω της συμμετοχής τους σε κοινωνικές δράσεις και εθελοντικές πρωτοβουλίες συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της ψυχικής ικανοποίησης και της συναισθηματικής ευεξίας τους.
Παρατηρείται πάντοτε συμμετοχή των εργαζομένων στις δράσεις;
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε το βασικό κανόνα ότι κάθε εργασιακό περιβάλλον είναι μοναδικό και με συγκεκριμένες ανάγκες και συνεπώς δεν υπάρχει «one size fits all» προσέγγιση. Επίσης, πρέπει να επιλέγονται δράσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζόμενων, γιατί αν είναι εκτός του ενδιαφέροντος τους, θα σημειωθούν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής και κατά συνέπεια δε θα προσφέρουν το αναμενόμενο όφελος για τους εργαζόμενους και τον οργανισμό.
Πείτε μας ποια είναι τα κυριότερα οφέλη από την υιοθέτηση “workplace well-being” πρακτικών για τον εργαζόμενο αλλά και για τον οργανισμό;
Τα οφέλη είναι διττά και αφορούν τόσο τον εργαζόμενο όσο και τον οργανισμό, με μόνη διαφορά ότι σε επίπεδο οργανισμού τα θετικά αποτελέσματα είναι συνήθως πιο μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα.
Ξεκινώντας από τον εργαζόμενο, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για όσους συμμετέχουν με συνέπεια στα προγράμματα ευεξίας γίνονται ορατά πιο άμεσα και ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν: αυξημένη ενέργεια, βελτίωση φυσικής κατάστασης και αντοχής, πιο «ανεβασμένη» διάθεση, τόνωση αυτοπεποίθησης, καλύτερη συναισθηματική ισορροπία μέσω της παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης, βελτιωμένα επίπεδα απόδοσης, καλύτερη αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων, αποτελεσματικότερη διαχείριση της επαγγελματικής-προσωπικής ισορροπίας, καλύτερη συνολική υγεία κα. Χρήσιμη πληροφόρηση προς αξιοποίηση μπορεί να συλλεχθεί μέσω έρευνας εργασιακής ικανοποίησης.
Όσον αφορά τον οργανισμό, τα αποτελέσματα όπως προανέφερα είναι κυρίως μακροπρόθεσμα και ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν: αυξημένη παραγωγικότητα λόγω βελτίωσης των επιπέδων απόδοσης των εργαζόμενων, μείωση του κόστους και του δείκτη απουσιών και αναρρωτικών αδειών μέσω βελτίωσης σωματικής και ψυχικής υγείας, διακράτηση πολύ ικανών εργαζόμενων, καλύτερα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των εργαζόμενων, αύξηση επιπέδων δέσμευσης/αφοσίωσης σε έναν οργανισμό που έμπρακτα νοιάζεται για τους ανθρώπους του, θετική προβολή & ενίσχυση φήμης του οργανισμού, προσέλκυση ταλέντου κ.α.
Μιλήστε μας για τη δική σας εμπειρία και για το βραβευμένο πρόγραμμα “Wellness for all!”, το οποίο σχεδιάζετε και υλοποιείτε από το 2018- υπό την αιγίδα της Ένωσης Φιλάθλων Εθνικής Τράπεζας (Ε.Φ.Ε.Τ.).
Η μακρόχρονη ιστορία της Ε.Φ.Ε.Τ., μη κερδοσκοπικού σωματείου με 1.500 περίπου μέλη (εν ενεργεία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας), που συστάθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια -το 1927- με σκοπό να προάγει την ευεξία των εργαζόμενων και σημείωσε στο παρελθόν αξιοσημείωτη πορεία με διακρίσεις σε αθλήματα όπως η σκοποβολή, η ξιφασκία, η ιστιοπλοΐα και το σκάκι, αποτέλεσε για μένα κίνητρο και έμπνευση για να δημιουργήσω το 2018 το πρόγραμμα ευεξίας και ευ ζην «Wellness for all!», αξιοποιώντας τις σπουδές μου στη Διατροφή/Διαιτολογία και τις πιστοποιημένες γνώσεις μου στο Health, Wellness & Corporate Wellbeing Coaching.
Το 2020, με αφορμή τις συνθήκες της πανδημίας, αξιοποιήσαμε τη σύγχρονη τεχνολογία και εμπλουτίσαμε με ποικίλες online δράσεις το πρόγραμμά μας, το οποίο έκτοτε λαμβάνει για τις ψηφιακές του δράσεις συνεχείς βραβεύσεις και διακρίσεις στον αναγνωρισμένο ετήσιο θεσμό των FITNESS AWARDS.
Συνοπτικά, το «Wellness for all!» περιλαμβάνει δια ζώσης & online προγράμματα γυμναστικής, Mat Pilates, μαθήματα ορθοσωμικής άσκησης για τη βελτίωση της στάσης σώματος λόγω καθιστικής ζωής, τεχνικές αυτοφροντίδας με Ρεφλεξολογία, Face Yoga, καθώς και ψηφιακές συναντήσεις για την ενημέρωση των μελών μας από γιατρούς & επαγγελματίες υγείας για θέματα που αφορούν στη βελτίωση της συνολικής υγείας τους και την εν γένει καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, οργανώνουμε αποδράσεις ευεξίας/εκδρομές, ενώ έχουμε συστήσει Ομάδα δρομέων, καθώς και Ομάδα εθελοντών που συμμετέχουν σε διάφορες περιβαλλοντικές κυρίως δράσεις που είτε οργανώνονται από άλλους φορείς είτε με ίδια πρωτοβουλία.
Ο σχεδιασμός, η επικοινωνία, η υλοποίηση και η αξιολόγηση των διαφόρων δράσεων του προγράμματος γίνονται σε συστηματική βάση και στηρίζονται στις σύγχρονες πρακτικές που προανέφερα, ενώ επανεξετάζουμε και εμπλουτίζουμε τις δράσεις μας με σκοπό την ευέλικτη προσαρμογή τους σύμφωνα με τις νέες τάσεις και την παροχή στα μέλη μας όσο το δυνατόν περισσότερων επιλογών.
Θέλετε να συνοψίσετε σε μια φράση τη προσέγγισή σας για την ευεξία στο χώρο εργασίας;
Με εκφράζει απόλυτα το motto του “Wellness for all!”: «η ευεξία και η καλύτερη ποιότητα ζωής είναι δικαίωμα και επιλογή μας!».