ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΚΙΛΓΚΑΜΕΣ

Tο Έπος του Γκιλγκαμές είναι επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας κι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο, αναγόμενο σήμερα στην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία.

Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, μυθικό ή/και ιστορικό πρόσωπο, Βασιλέα ήρωα της Ουρούκ, που θεωρείται ότι έζησε την 3η χιλιετία π.Χ. Το έπος περιλαμβάνει επίσης τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων.

Το Έπος του Γκιλγκαμές αποτελεί μια ποιητική παράδοση, στην αρχή προφορική, που μετά από κάποιους αιώνες απετέλεσε τον πυρήνα ενός ποιητικού κύκλου σε σουμερική γλώσσα. Οι μεταγενέστεροι ποιητές του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος που στη πληρέστερη μορφή του (όπως έχει διασωθεί) περιείχε δώδεκα άσματα.

Η βασική ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στον βασιλιά Γκιλγκαμές και τον Ενκίντου, έναν ημιάγριο άνθρωπο. Μαζί αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποστολές, ενώ το ποίημα μας μεταφέρει συγκλονιστικά το συναίσθημα απώλειας που διακατέχει τον Γκιλγκαμές μετά τον θάνατο του Ενκίντου.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος