Ξεκινά το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην Ελλάδα

Ένα μεγάλο βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό κάνει η Ελλάδα, με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα να μπαίνει σε ρυθμό υλοποίησης. Το έργο “Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband” (UFBB) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη.

Το έργο “Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband” έχει προϋπολογισμό €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)Προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων. Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν,  εξασφαλίζοντας δυνατότητα ταχύτητας Internet έως 1Gbps, περί τα 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και περίπου 10.000 δημόσιων κτιρίων (σχολεία, κέντρα υγείας, κ.λπ.), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Οι σχετικές υπογραφές για το έργο, προϋπολογισμού €700 εκατ. (€870 εκατ. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) μπήκαν χθες ανάμεσα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στον ΟΤΕ. Με το έργο “Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband” ευνοείται η αποκέντρωση, η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η υλοποίηση του UFBB αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών.

Χρηματοδότηση

Από τον συνολικό προϋπολογισμό τα €300 εκατ. αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»-ΕΠΑΝΕΚ €265.000.000 και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης €35.000.000). Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Το UFBB, με κύριο του έργου τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος “Ψηφιακός Μετασχηματισμός” του Υπουργείου.

“Η υπογραφή για το έργο Ultra – Fast Broadband σημαίνει πολύ περισσότερα από ένα τεχνικό βήμα απλώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο στη χώρα και η σημερινή υπογραφή έρχεται να τονίσει ότι η ψηφιακή πολιτική μπορεί να είναι φιλική, αναπτυξιακή, να τονώνει την περιφέρεια και να συντελεί στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών”, ανέφερε χθες κατά την υπογραφή της σύμβασης για το έργο ο υπηρεσιακός Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Σωκράτης Κάτσικας.

“Στον Όμιλο ΟΤΕ, επενδύουμε εντατικά, πάνω από €3 δισ. έως το 2027, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές της Ελλάδας και να κάνουμε πράξη την Κοινωνία των Gigabit. Είμαστε ο μοναδικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Πολιτείας για επενδύσεις στο UFBB, ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα μας, και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, αλλά η πρόκληση δεν μας φοβίζει”, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Πηγη: www.sepe.gr

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος