Ανελαστικές θεωρούν, πλέον, οι επιχειρήσεις τις επενδύσεις στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην περικόπτουν, αλλά να διευρύνουν ή στη χειρότερη περίπτωση να διατηρούν σταθερά τα τεχνολογικά τους πλάνα. Μάλιστα, περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις (το 39%), παγκοσμίως, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία τους επόμενους 12-18 μήνες.
Το 39% των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις στην τεχνολογία τους επόμενους 12-18 μήνεςΈνα παρόμοιο ποσοστό εταιρειών, ανά τον κόσμο, προγραμματίζει να διατηρήσει σταθερό τον διαθέσιμο προϋπολογισμό για την τεχνολογική του αναβάθμιση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών Capgemini.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα στελέχη σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία κυρίως για να επιτύχουν μείωση του κόστους και λήψη ταχύτερων αποφάσεων, αξιοποιώντας το cloud, τα δεδομένα και τα data analytics. Στο μεταξύ, προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους το επόμενο έτος, σχεδόν τα μισά στελέχη σχεδιάζουν, επίσης, να αυξήσουν τις δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Με δεδομένη την οικονομική αβεβαιότητα, οι επιχειρήσεις σήμερα ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση στις επενδύσεις. Ωστόσο, αυτό δεν οδηγεί σε περικοπές των τεχνολογικών επενδύσεων.
“Οι επενδύσεις τεχνολογίας θεωρούνται εργαλείο για τη μείωση του κόστους και τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Έτσι, για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την οικονομική καταιγίδα, οι επιχειρήσεις εξετάζουν τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης και στη γρήγορη δημιουργία οικονομικής αξίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.
Εστιάζουν στην εφοδιαστική αλυσίδα
“Ενώ οι επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες αναμένουν ύφεση φέτος, οι επενδυτικές προοπτικές στην τεχνολογία παραμένουν θετικές. Οι εταιρείες θεωρούν, πλέον, τις τεχνολογικές επενδύσεις ως ένα μέσο για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ως μια απάντηση σε πολλές από τις προκλήσεις που προκύπτουν σε μια εξαιρετικά ασταθή αγορά”, αναφέρει η σχετική ανάλυση.
Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού θεωρούνται – σύμφωνα με την ίδια μελέτη – ο κορυφαίος κίνδυνος για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων το 2023. Αυτό υποστηρίζει το 89% των εταιρειών, εξηγώντας ότι ανησυχεί για το θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με δεδομένη την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (67%) και την ενεργειακή κρίση (64%).
Αυτά τα στελέχη σχεδιάζουν να κατευθύνουν επενδύσεις σε τεχνολογίες εφοδιαστικής αλυσίδας (επιτρέποντας την ευελιξία, διαφάνεια και την ορατότητα των αλυσίδων εφοδιασμού), καθώς και τη διαφοροποίηση (βάσεων προμηθευτών, εταίρων παραγωγής και μεταφοράς).
“Οι ηγέτες των επιχειρήσεων, παγκοσμίως, εστιάζουν τις επενδύσεις τους σε τομείς που θα συνεχίσουν να οδηγούν τον επιχειρηματικό τους μετασχηματισμό. Θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η τεχνολογία, όχι μόνο για να κάνουν την επιχείρησή τους πιο αποτελεσματική, βιώσιμη και ανθεκτική, αλλά το πιο σημαντικό για να επιτρέψουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης”, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Capgemini, κ. Aiman Ezzat.