6 στα 10 στελέχη αναμένουν επιτάχυνση των τεχνολογικών αλλαγών το 2024

Επιτάχυνση των τεχνολογικών αλλαγών αναμένει για το 2024 η πλειονότητα των επιχειρήσεων, αν και τα στελέχη παραμένουν προβληματισμένα για το κατά πόσο μπορούν να παρακολουθήσουν τον καταιγιστικό ρυθμό των αλλαγών. Συγκεκριμένα, το 61% των στελεχών αναμένει ότι ο ρυθμός τεχνολογικών αλλαγών θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο το 2024. Μάλιστα, 76% αντιμετωπίζει την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή και πρακτικά πιο ουσιαστική για την αύξηση των εσόδων παρά για τη μείωση του κόστους.

Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί (47%) δηλώνουν ότι δεν είναι πλήρως προετοιμασμένοι για τον επιταχυνόμενο ρυθμό τεχνολογικής αλλαγής. Ως αποτέλεσμα, το 72% προσεγγίζει πλέον τις επενδύσεις με μεγαλύτερη προσοχή λόγω του ευρύτερου προβληματισμού για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

“Οι επιχειρηματικοί ηγέτες αντιμετώπισαν ένα πρωτοφανές κύμα αλλαγών το 2023, ενώ αναμένουν ότι το φαινόμενο αυτό θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2024”, αναφέρει η Accenture στο “Pulse of Change 2024”. Η επιτάχυνση των αλλαγών, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, συνδέεται με τις εξελίξεις στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Απόρροια, μάλιστα, αυτών των αλλαγών, η τεχνολογία καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση (σε σχέση με την έκτη θέση ένα χρόνο πριν) ως βασική αιτία επιχειρηματικής αλλαγής το 2024.

Έξι παράγοντες αλλαγής

Ο νέος ετήσιος δείκτης κατατάσσει έξι παράγοντες επιχειρηματικής αλλαγής – Τεχνολογία, Ταλέντο, Οικονομία, Γεωπολιτική κατάσταση, Κλίμα, Καταναλωτής & Κοινωνία – αξιοποιώντας μια σειρά βασικών επιχειρηματικών δεικτών, όπως η παραγωγικότητα της εργασίας και οι δαπάνες πληροφορικής. Στη συνέχεια, συγκρίνει αυτά τα δεδομένα με μια έρευνα 3.400 υψηλόβαθμων στελεχών αναφορικά με τον αντίκτυπο κάθε παράγοντα στους οργανισμούς τους, καθώς και την ετοιμότητα ανταπόκρισης τους.

Η ανάλυση του δείκτη ανέδειξε την τεχνολογία στην πρώτη θέση της κατάταξης το 2023 ως παράγοντα επιχειρηματικής αλλαγής (σε σχέση με την έκτη θέση το 2022), γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Στη μελέτη, τα στελέχη κατέταξαν ομοίως την τεχνολογία ως την βασική αιτία επιχειρηματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την ανάλυση του δείκτη, το ταλέντο ήταν η δεύτερη αιτία επιχειρηματικής αλλαγής -συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων, όπως η έλλειψη δεξιοτήτων και δέσμευσης εργαζομένων. Στον αντίποδα, τα στελέχη κατέταξαν το ταλέντο στην τέταρτη θέση.

Ωστόσο, το 42% των στελεχών αναφέρει ότι η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μία από τις τρεις κύριες προκλήσεις, που θα εμπόδιζαν την ικανότητα των οργανισμών τους να ανταποκρίνονται σε ένα περιβάλλον διαρκών αλλαγών, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τις επιχειρήσεις να θέσουν τη στρατηγική ταλέντου ως κεντρική προτεραιότητα, ειδικά στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

Επιπρόσθετα, η ανάλυση του δείκτη διαπίστωσε συνολικά και στους έξι παράγοντες, ότι ο ρυθμός μεταβολής έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2019 – 183% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και 33% μόνο το προηγούμενο έτος. Η έρευνα στα υψηλόβαθμα στελέχη αποκαλύπτει, επίσης, ότι το 88% των ηγετικών στελεχών αναμένει ακόμη ταχύτερο ρυθμό αλλαγών το 2024.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος