Ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για την τεχνητή νοημοσύνη θα ενταθεί το 2024

Ο ανταγωνισμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις 10 παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, που θα επηρεάσουν την πορεία του κόσμου το 2024. Μάλιστα, η “μάχη» για την καινοτομία και την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με τις διαφορετικές ρυθμιστικές προσεγγίσεις, αναμένεται να επιταχύνει τη στροφή προς τη δημιουργία νέων γεωπολιτικών σχηματισμών.

“Η σημερινή πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην τεχνολογία αυτή, ενδέχεται να αμφισβητηθεί, κυρίως από την Κίνα, αλλά και από δυνάμεις, που θα διαμορφώσουν ένα λιγότερο αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον”, αναφέρει η ΕΥ στην τελευταία έκδοση της τακτικής έκθεσης, 2024 Geostrategic Outlook.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αποτυπώνει τις 10 μετασχηματιστικές τάσεις, που θα διαμορφώσουν το 2024, “οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί σε ένα πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα με αυξημένο αριθμό στρατηγικών παικτών, θα υποχρεώσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας απέναντι σε αναδυόμενους κινδύνους, το 2024”. 

Η δεύτερη τάση, που εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα καθορίσει το πεδίο του 2024, είναι οι νέοι, αναδυόμενοι, παγκόσμιοι στρατηγικοί παίκτες. Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας θα συνεχιστεί, ένας σημαντικός αριθμός αναδυόμενων παικτών, όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τον περιφερειακό ή και παγκόσμιο ρόλο τους, περιπλέκοντας τις διεθνείς ισορροπίες.

Η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας

Οι εσωτερικές προκλήσεις στις ΗΠΑ και την Κίνα θα είναι άλλη μια μετασχηματιστική τάση του 2024. Στις ΗΠΑ, οι πολωτικές τάσεις και οι κοινωνικές εντάσεις θα ενισχυθούν κατά την προεκλογική περίοδο, εντείνοντας τα προβλήματα διακυβέρνησης.

Αντίστοιχα, στην Κίνα, ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα της μακροοικονομικής πολιτικής, καθώς υποχωρούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών. Οι εξελίξεις αυτές, είναι πιθανό να επηρεάσουν τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο κύκλος των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων, που ανοίγει το 2024, επίσης θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις ανά τον κόσμο. Το 2024 είναι έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 60% του ΑΕΠ.

Μεταξύ άλλων, οι εκλογές στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, την Ταιβάν, αλλά και πανευρωπαϊκά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε νέες προσεγγίσεις για τη βιομηχανική πολιτική, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις πολεμικές συρράξεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Προτεραιοποίηση της οικονομικής ασφάλειας

Οι αναλυτές της ΕΥ προβλέπουν, στο μεταξύ, ολοένα και στενότερη σύνδεση μεταξύ οικονομικής πολιτικής και πολιτικής εθνικής ασφάλειας. “Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν τους κινδύνους, που περικλείει η εξάρτηση των εθνικών οικονομιών από παγκοσμιοποιημένες εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν, επαναφέροντας στο προσκήνιο την έννοια της βιομηχανικής πολιτικής, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κρίσιμων αγαθών”, σημειώνει η έκθεση.

Στο μεταξύ, η ανάγκη επανεξέτασης των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι άλλη μια γεωστρατηγική τάση, που θα επηρεάσει τις εξελίξεις το 2024. “Η ανάγκη επανεξέτασης των εφοδιαστικών αλυσίδων είναι πιθανό να ωφελήσει αγορές που βρίσκονται στην περιφέρεια των ισχυρών οικονομιών, όπως το Μεξικό για τις ΗΠΑ ή η Τουρκία και το Μαρόκο για την Ευρώπη”, σημειώνει η ίδια έκθεση.

 

Πηγή: https://www.sepe.gr/

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος