«99 χρόνια από την ίδρυση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών»

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο συμπληρώνει 99 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, πάντα στο πλευρό του επαγγελματία και του μικρού επιχειρηματία.

Παρά τις όποιες δυσκολίες πέρασε η χώρα, το Ε.Ε.Α. κατάφερε πάντα να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών. Από το χειρόγραφο του 1925, διανύει σήμερα την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Απρίλιο του 1925 ιδρύθηκε με νόμο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, αρχικά ενιαίο ως  Επαγγελματο-Βιοτεχνικό και από το 1940 ως αμιγώς Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Η ίδρυση του ήταν καρπός έντονων πιέσεων και αγώνων από τα σωματεία των Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και από τη ΓΣΕΒΕ (σήμερα ΓΣΕΒΕΕ), από το 1920, ώστε η νομοθεσία να ξεχωρίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της εποχής από τις μεγάλες, δεδομένου ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είχαν διαφορετικό πλαίσιο συμφερόντων και δράσης και απαιτούσαν να διαρθρωθούν ειδικές αναπτυξιακές, φορολογικές και κοινωνικές πολιτικές.

Το Ε.Ε.Α. εξελίσσεται συνεχώς, έγινε το μεγαλύτερο, σε αριθμό μελών, Επιμελητήριο της χώρας και σήμερα προσφέρει υπηρεσίες εφάμιλλες των Επιμελητηρίων της Ευρώπης.

Διαχρονικά οι ιδρυτικοί σκοποί του παραμένουν ίδιοι: Ανάπτυξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσφορά υπηρεσιών, υπεράσπιση των δικαίων τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων ζωής του Ε.Ε.Α. ο Πρόεδρός του κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε:

«Απαντήσαμε δραστικά στις προκλήσεις των κρίσεων και φέραμε σε πέρας το έργο μας αυξάνοντας τις υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και την οικονομία, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία που υποφέρει και συμβάλλοντας στην πολύτιμη κοινωνική συνοχή.

Υποδεχόμαστε τις νεότερες γενιές επαγγελματιών σε ένα επιμελητήριο πλήρως ψηφιοποιημένο, με υπηρεσίες ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Επιλέγουμε για το άμεσο μέλλον να μεταβούμε σε ένα περιβάλλον επιπέδου τεχνητής νοημοσύνης, ως νέο εργαλείο ολοκληρωμένων υπηρεσιών στις νεοφυείς, καινοτόμες και στις ανθεκτικές παραδοσιακές επιχειρήσεις, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα για να σταθεί σε ένα δύσκολο και αποσταθεροποιημένο διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. 

Θα συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο συνεχούς ανάπτυξης προσβλέποντας να κλείσουμε το 2025 τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου, αντάξια της ιστορίας και των, διαχρονικής ισχύος, ιδρυτικών του σκοπών».

Ιστορικά γεγονότα

Στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη δράση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ήταν η συμμετοχή των ηγετικών και απλών  μελών του στις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του 1920, διεκδικώντας τη λύση σοβαρών προβλημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών. Κορυφαία εκδήλωση θεωρείται η «ματωμένη Πέμπτη» των μικρομεσαίων στις 10 Μαρτίου 1927 που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕ σε συνεργασία με το Ε.Ε.Α..

Η πανεπαγγελματική απεργία της 10ης Μαρτίου 1927, παρά την τραγική της κατάληξη, αποτέλεσε την αφορμή για να τεθούν µε πρωτοφανή δυναμισμό, επί τάπητος, σημαντικά ζητήματα της τάξης των επαγγελµατοβιοτεχνών για τους μελλοντικούς αγώνες τους.

Οι πρώτοι (3) νεκροί στη συνδικαλιστική ιστορία των επαγγελματοβιοτεχνών, έπεσαν από σφαίρες,  στις 10 Μαρτίου 1927, στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος του οποίου σήμερα έχει έδρα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Εκεί δόθηκε και η μεγαλύτερη μάχη της απεργίας.

Ιστορικά η μεσαία τάξη έβαλε τη σφραγίδα της στην κοινωνία με την παρέμβασή της στο κίνημα του Γουδή, το 1909 – 1910, διασώζοντας τη δημοκρατική εξέλιξη του κινήματος και το πέρασμα της χώρας στη σύγχρονη εποχή.

Σημειώνουμε δε ότι το Ε.Ε.Α. εκπροσωπήθηκε και πολιτικά, στη Γερουσία, με 2 γερουσιαστές, στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

Πρώτος Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. ήταν ο Γεώργιος Λαμπρινάκος με αντιπρόεδρο τον Κωνσταντίνο Κυπαρισσιώτη, επιφανή στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος των μικρομεσαίων.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος