Πόλεις, επιχειρήσεις και υπηρεσίες του μέλλοντος με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής

Πόλεις, επιχειρήσεις και υπηρεσίες του μέλλοντος με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής

 

Η χρήση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας παρουσιάστηκε στην Θεσσαλονίκη στην ημερίδα «Connect Smart: Gain Customers – Increase Enterprise Values» της Vantage Towers Greece

 

Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2023 – Παράθυρο στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι τεχνολογίες αιχμής άνοιξε η Vantage Towers Greece με την ημερίδα «Connect Smart: Gain Customers – Increase Enterprise Values» που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της ημερίδας αυτής που αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του Connect Smart Roadshow της Vantage Towers Greece, παρουσιάστηκαν οι έξυπνες πόλεις και τα ξενοδοχεία του μέλλοντος, η βιομηχανία 4.0 και η υγεία 4.0, αλλά και όλες οι εφαρμογές του ψηφιακού μετασχηματισμού που διαμορφώνονται μέσα από την ασύρματη συνδεσιμότητα με τις υψηλές ταχύτητες που προσφέρει το 5G και τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιομετρική, το blockchain, το cloud, το Internet of Things, τα data analytics, η επαυξημένη πραγματικότητα. Παράλληλα, στην εκδήλωση που συντόνισε η διευθύντρια του GRTimes.gr, δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά, έγινε εκτενής αναφορά στα νέα συστήματα ασφαλείας που θωρακίζουν τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Στον χαιρετισμό του, ο Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Vantage Towers, αναφέρθηκε στη συμβολή της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσω των υποδομών για την ανάπτυξη του 5G, που προσελκύουν επενδύσεις. «Στόχος μας είναι να συνδέσουμε έξυπνα όλο το οικοσύστημα, με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τουρισμό, τη βιομηχανία, το εμπόριο και το επιχειρείν γενικώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Σίλεια Κάνταρου, Business Development Manager της Vantage Towers, επισήμανε πως ο όμιλος με παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερους από 83.000 σταθμούς, είναι η μόνη ανεξάρτητη tower company που διαχειρίζεται και αναβαθμίζει παθητικές υποδομές, για να μπορέσει να φιλοξενηθεί τηλεπικοινωνιακός και τεχνικός εξοπλισμός. Επιπρόσθετα τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας για μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, τις έξυπνες λύσεις που προσφέρει πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει το δίκτυό της να λειτουργήσει ως «έξυπνος» αισθητήρας, με τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μέτρηση της ποιότητας του αέρα, για ανίχνευση συγκέντρωσης βλαβερών ουσιών, ακόμα και για πρόβλεψη μετεωρολογικών δεδομένων και έγκαιρη προειδοποίηση για δασικές πυρκαγιές.

Το 5G στο εσωτερικό ξενοδοχείων και επιχειρήσεων

Τη βεβαιότητα ότι το 5G είναι τόσο απαραίτητο όπως το νερό και το ρεύμα στο εσωτερικό ξενοδοχείων και επιχειρήσεων εξέφρασε ο Αναστάσης Γιόβας, Senior Account Manager της Vantage Towers. Όπως είπε, η εταιρία αναπτύσσει το DAS, ένα σύστημα χαμηλής εκπομπής που καλύπτει όλον τον εσωτερικό χώρο ενός κτιρίου ή κτιριακού συγκροτήματος, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιοτική και αξιόπιστη παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Το σύστημα αυτό αφορά δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μετρό, αεροδρόμια – λιμάνια, αθλητικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, διυλιστήρια, συνεδριακά κέντρα και logistics, καθώς επίσης κτιριακά συγκροτήματα και ουρανοξύστες με σημαντικά οφέλη, όπως ικανοποίηση πελατών, παραγωγικότητα εργαζομένων, φυσική και διαδικτυακή ασφάλεια και λειτουργία αισθητήρων ΙοΤ. Το σύστημα, ανέφερε, μπορεί να έχει εφαρμογή και στο χώρο της υγείας, καθώς μπορεί να υποστηρίξει μεταξύ άλλων τη ρομποτική χειρουργική, την ευφυή νοσοκομειακή κλίνη, τις on-call εφημερίες, την τηλεπαρακολούθηση χρονίως πασχόντων, τη διερεύνηση της αξιοποίησης health wearable devices και home telecare.

Τα ξενοδοχεία του μέλλοντος παρουσίασε ο Μάνος Κοκκίνης, Intelligent Edge Pre-Sales Consultant at Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company, μέσα από την πλατφόρμα που έχει σχεδιάσει η εταιρία, η οποία ενσωματώνει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποιεί όλα τα δεδομένα του cloud. Όπως επισήμανε, η πλατφόρμα εστιάζει στο να παρέχονται προσωποποιημένες εμπειρίες βασισμένες στο προφίλ των φιλοξενουμένων, τον τόπο και τον χρόνο, αλλά και να διαμορφωθεί επιχειρηματική ευφυΐα με βάση τη συμπεριφορά των φιλοξενούμενων για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Τα αποτελέσματα της χρήσης διαφόρων τεχνολογιών για μια σειρά από περιβαλλοντικές εφαρμογές παρουσίασε η Κωνσταντίνα Ευσταθίου, Sales Manager της Raymetrics, η οποία αξιοποιεί κατά βάση την τεχνολογία LiDAR για να μετρήσει εξ αποστάσεως την ατμόσφαιρα. Όπως είπε, οι τεχνολογίες αξιοποιούνται μεταξύ άλλων για τη μελέτη των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τη βαθμονόμηση δορυφορικών προϊόντων, τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης και της ηφαιστειακής στάχτης, του καπνού από τις φωτιές και της σκόνης από Σαχάρα καθώς και στο βιομηχανικό τομέα με εφαρμογές που σχετίζονται με ποιότητα αέρα. Ειδική αναφορά έκανε στις δύο μελέτες που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τη Vantage Towers, μία για τη μελέτη της αέριας ρύπανσης εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο και μία για την ανίχνευση εξ αποστάσεως των εστιών φωτιάς σε αρχικό στάδιο και με ακρίβεια δέκα μέτρων, που θα εφαρμοστεί στο Σέιχ Σου και στο περιαστικό δάσος Σερρών.

Για τις μεθόδους στοχευμένης προσέγγισης πελατών και παροχή προσωποποιημένης εμπειρίας μίλησε ο Γεώργιος Ασπιώτης, Sr Partner Development Manager της Microsoft Hellas. Όπως είπε, η νέα λογική είναι να δίνονται απαντήσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες στη συγκεκριμένη στιγμή, κάτι που προϋποθέτει να ενοποιηθούν τα πολλά δεδομένα και να κατανοηθεί η πληροφορία, ώστε να υπάρχει η σφαιρική εικόνα. Με τις στοχευμένες δράσεις, όπως είπε, αυξάνονται τα έσοδα, αλλά επιπλέον είναι δυνατόν να μειωθούν και τα αντίστοιχα κόστη.

Το διαδίκτυο των πραγμάτων (ΙοΤ) παντού

Ειδικό πάνελ οργανώθηκε για την παρουσία του διαδικτύου των πραγμάτων, το οποίο συντόνισε ο Λάζαρος Θεοδωρακίδης, δημοσιογράφος στον Flash 99.4 FM και στη Voria.gr

Ο Δημήτρης Κουβάς, CEO της ScientΑct μίλησε για τα δίκτυα πλημμυρικής προστασίας, τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν, ώστε να προστατευτούν οι πόλεις, οι οποίες πλέον κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα δίκτυα αυτά δεν έχουν σημαντικό κόστος, όμως μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, ζωικό κεφάλαιο και περιουσίες. Σημείωσε ότι τέτοια δίκτυα δημιουργήθηκαν για την έγκαιρη προειδοποίηση για τον κίνδυνο υπερχείλισης ποταμών με πολύ θετικά αποτελέσματα και πρόσθεσε πως πρέπει η χώρα να θωρακιστεί με τέτοια τεχνολογία.

Στους έξυπνους αισθητήρες για κτίρια και πόλεις που κατασκευάζει η εταιρία του αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, Co-Founder της Fuelics. Όπως είπε, με τη χρήση των συγκεκριμένων εξελιγμένων αισθητήρων, που πλέον κάνουν πράξεις και παίρνουν αποφάσεις στην πηγή, μπορούν να μετρηθούν οι φυσικοί πόροι που καταναλώνουμε, αλλά και να διαπιστωθεί έγκαιρα τυχόν βλάβη ή διαρροή και να ειδοποιηθεί άμεσα ο χρήστης.

Την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην ιατρική ανέπτυξε ο Αλέξης Φουρλής, Head of Product της Vidavo, η οποία εστιάζει στην τηλεϊατρική. Ο κ. Φουρλής ανέφερε πως πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο οι αισθητήρες και οι wearable συσκευές να γνωρίζουν τον χρήστη και να υποστηρίζουν τον γιατρό. Εξήγησε ότι πλέον αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είτε σε wearable είτε σε κινητά μέσω ήχων και κινήσεων αναγνωρίζουν ιατρικά συμπτώματα και παίρνουν από μόνοι τους αποφάσεις, χωρίς να απαιτείται η αποστολή αυτών στο cloud για έλεγχο από το γιατρό.

***

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος