Υπόμνημα με τα αιτήματα των επιχειρήσεων-μελών του παρέδωσε σήμερα στον Πρωθυπουργό, ο Ά Αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης παραγωγικών φορέων στο ΥΜΑΘ με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο υπόμνημα του ΕΒΕΘ επισημαίνεται ότι “η χώρα μας, μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια, πλησιάζει να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ήδη οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, ωστόσο η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βάλει τη σφραγίδα σε όλη αυτή την προσπάθεια, αυξάνοντας τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπλέον, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μπορούν να απογειώσουν κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία”.
“Ανασταλτικός παράγοντας στην αναπτυξιακή πορεία αποτελεί ο πληθωρισμός, που όμως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο από τη μια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζοντας την κατανάλωση και απ’ την άλλη πιέζει ανοδικά τα επιτόκια, επηρεάζοντας αρνητικά τις επενδύσεις” τονίζεται στο υπόμνημα και στο πλαίσιο αυτό το ΕΒΕΘ ζητά για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης, με περαιτέρω αύξηση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και παράλληλη επένδυση στα δίκτυα διανομής και αποθήκευσης.
Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη θέσπισης μακροχρόνιων συμβάσεων για τις επιχειρήσεις, κυρίως αυτές που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, αλλά και στις εξωστρεφείς επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται μια σταθερή τιμή ενέργειας για να μπορέσουν να δεσμευτούν κι αυτές σε συμβάσεις παραγωγής, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένα δίχτυ ασφαλείας, είτε μέσω επιδοτήσεων, είτε μέσω της δυνατότητας σύναψης πράσινων διμερών συμβολαίων, κάτι που προς το παρόν δεν είναι εφικτό.
Όσον αφορά ειδικότερα ζητήματα του επιχειρείν, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι απαιτείται επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για τη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων της Κεντρικής Μακεδονίας σε οργανωμένους υποδοχείς επιχειρήσεων, ενώ για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, το Καλοχώρι είναι σε πρώτη προτεραιότητα.
“Απαιτείται επιτάχυνση της αναθεώρησης των παρωχημένων κριτηρίων χαρακτηρισμού του βαθμού όχλησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Υπάρχει καθυστέρηση και ως εκ τούτου δεν διευκολύνεται η ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών” επισημάνθηκε σχετικά από τον Ά Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη.
Για τα θέματα της τοπικής οικονομίας, το ΕΒΕΘ τόνισε πως απαιτείται αναβάθμιση των υποδομών για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό κέντρο και κόμβο εφοδιαστικής αλυσίδας. Απαραίτητες ενέργειες:
➢ Σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.
➢ Σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Καβάλα και τους Τοξότες Ξάνθης.
➢ Προγραμματισμός κατασκευής πρόσθετης συνδετήριας οδικής αρτηρίας Εγνατίας Οδού –ΠΑΘΕ, που θα διέρχεται από την περιοχή των Γιαννιτσών.
Την ίδια στιγμή στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι “οι διαδικασίες ανάπλασης του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έχουν καθυστερήσει. Ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης του έργου σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες υλοποίησης”.
Τέλος για την εναέρια επέκταση της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (FlyOver) στο υπόμνημα γίνεται λόγος για την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου “που θα συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφοριακή ροής και στην αποσυμφόρηση της Περιφερειακής Οδού. Ωστόσο, για να περιοριστεί όσο είναι
δυνατόν η αναπόφευκτη ταλαιπωρία των οδηγών κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά η εκτροπή της κυκλοφορίας και η διέλευση οχημάτων μέσα από τον πολεοδομικό ιστό και να διασφαλιστεί επαρκής αστυνόμευση από την Τροχαία, ενώ παράλληλα θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής”