Και μόνο ο όρος «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα» ενέχει ένα γλωσσικό σεξισμό. Φυσικά και η επιχειρηματικότητα είναι μία, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι μια γυναίκα στην πορεία της προς το επιχειρείν έχει να αντιμετωπίσει διαφορετικά εμπόδια σε σχέση με έναν άνδρα, τα οποία προέρχονται από τα στερεότυπα και τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Η αύξηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να συμβάλει στην εθνική οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων, αυτή η ισότητα συμβάλει στην ανάπτυξη και συγκεκριμένα έως το 2050 το ΑΕΠ θα έχει μια αύξηση της τάξεως 3,15 τρισεκατομμύρια.
Τί χρειάζεται, λοιπόν, μια γυναίκα για να ξεκινήσει ή να εξελίξει το ταξίδι προς την επιχειρηματικότητα, αλλά και να πετύχει στον χώρο αυτό;
Δύο γυναίκες από την Κρήτη, η Έρη Παυλάκη και η Νατάσα Γρηγοράκη, ίδρυσαν το Women Do Business, μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ξεκίνησε τις δράσεις της τον Μάιο του 2019 και έλαβε τη νομική της μορφή τον Ιούλιο του 2020. Το Women Do Business προάγει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την κατάργηση των στερεοτύπων. Πώς όμως μπορεί να βοηθήσει εσάς που θέλετε να «δώσετε ζωή» στην επιχειρηματική σας ιδέα ή που θέλετε να κάνετε στροφή στην καριέρα σας ή να εξελίξετε την επιχείρηση που διατηρείτε επί χρόνια;
Το Women Do Business υποστηρίζει τις γυναίκες με μια ολιστική προσέγγιση σε τέσσερις πυλώνες: α) την Ενδυνάμωση μέσα από τις δια ζώσης εκδηλώσεις με στόχο την έμπνευση και την παρακίνηση, όπου αναδεικνύονται ιστορίες επιτυχίας από γυναίκες της διπλανής πόρτας, συνεντεύξεις από role models ή σεμινάρια για το πως προσπερνάμε τις περιοριστικές πεποιθήσεις ή τον φόβο, β) την Εκπαίδευση που κάθε γυναίκα λαμβάνει μέσα από δωρεάν workshops ή σεμινάρια σε εβδομαδιαία βάση και με διαφορετική θεματολογία, όπως και από τις Εκπαιδευτικές Ακαδημίες, γ) τη Δικτύωση όπου φέρνει κοντά γυναίκες με κοινά ενδιαφέροντα, πρωτοβουλίες και ιδέες, ώστε να προωθήσουν την έννοια της ”συνέργειας” και να καλλιεργήσουν την κουλτούρα της αλληλοϋποστήριξης #womensupportingwomen. Δεν σταματάει όμως μόνο εκεί, αναδεικνύει και προσπαθεί να εξοικειώσει όλες τις γυναίκες με το Mentoring, ο οποίος είναι και ο τέταρτος πυλώνας του οργανισμού και αφορά την καθοδήγηση μιας γυναίκας one on one από εξειδικευμένους, έμπειρους συνεργάτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι εμπνέονται από το έργο της Οργάνωσης και υποστηρίζουν με τις γνώσεις τους.
Κάποιες από τις Ακαδημίες της Οργάνωσης με ολιστική προσέγγιση είναι το Τρίμηνο Πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας «Βρες την ηγέτιδα μέσα σου», που φέτος διοργανώθηκε διαδικτυακά για 2η χρονιά, και το τρίμηνο πρόγραμμα Mentoring “Find your Mentor”, όπου 30 γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα, έχοντας την καθοδήγηση από τους μέντορές τους, είχαν one on one καθοδήγηση. Επιπλέον, το ετήσιο πρόγραμμα “Female Power”, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, αφορούσε την αυτοπεποίθηση και την αυτοάμυνα των γυναικών μέσα από τη σειρά 10 δια ζώσης εργαστηρίων διαφορετικής θεματολογίας.
Η επιλογή των συγκεκριμένων δράσεων, ακόμα και ο τρόπος υλοποίησης τους δεν είναι τυχαίος. Τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει μια γυναίκα, βάσει ερευνών, είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και ακολουθούν η ανυπαρξία υποστήριξης από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η έλλειψη κεφαλαίου δεν βρίσκεται ψηλά στις θέσεις ως ανασταλτικός παράγοντας για την ίδρυση επιχείρησης. Και αυτό γιατί μια γυναίκα που έχει αυτοπεποίθηση και έχει τις γνώσεις θα καταφέρει να βρει το κεφάλαιο για την υλοποίηση της επιχειρηματικής της ιδέας.
Όλες αυτές οι δράσεις και η υλοποίησή τους αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικές, καθώς ο οργανισμός «Women Do Business» λαμβάνει πολύ συχνά μηνύματα από γυναίκες που έχουν προχωρήσει την επιχειρηματική τους ιδέα και δηλώνουν πως αισθάνονται μέλη μιας υποστηρικτικής κοινότητας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους. Παράλληλα, τα μετρήσιμα αποτελέσματα μιλάνε μόνα τους, εφόσον 1.378 γυναίκες έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της Οργάνωσης τον τελευταίο 1,5 χρόνο και 8 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους.
Πώς όμως ξεκίνησε το Women Do Business; Όλα άρχισαν με αφορμή μια εκδήλωση, την οποία είχε παρακολουθήσει η συνιδρύτρια του οργανισμού Έρη Παυλάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ακούγοντας την ομιλία μιας επιχειρηματία, εμπνεύστηκε, ένιωσε την ανάγκη να δημιουργήσει ένα forum, όπου γυναίκες επιχειρηματίες της διπλανής πόρτας θα μιλούν αυθεντικά πίσω από το “φαίνεσθαι”. Μετέφερε αυτή της την ιδέα στη φίλη και συνεργάτη Νατάσα Γρηγοράκη, συνιδρύτριας του οργανισμού, και μέσα σε ενάμιση μήνα πραγματοποίησαν την πρώτη εκδήλωση του Women Do Business τον Μάιο του 2019, με συμμετοχή 120 ατόμων στο Ηράκλειο Κρήτης.
Και οι δύο έχουν βιώσει καταστάσεις που τους βοήθησαν να καταλάβουν καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες των γυναικών, ώστε να προσφέρουν λύσεις, ελπίδα και δύναμη. Η Νατάσα Γρηγοράκη ως απόφοιτη του τμήματος Φυσικής Αγωγής έχει υπάρξει για αρκετά χρόνια διευθύντρια σε γυμναστήρια και κέντρα αδυνατίσματος, είναι μητέρα τριών αγοριών και έχει ζήσει για αρκετά χρόνια τι σημαίνει μητρότητα και καριέρα – με όλες τις δυσκολίες που απαιτεί αυτός ο συνδυασμός-, ενώ τα τελευταία 16 χρόνια είναι επιχειρηματίας, διατηρώντας κατάστημα κινητής τηλεφωνίας. Η Έρη Παυλάκη είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Msc στο Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Έχει ασχοληθεί με τη δική της οικογενειακή επιχείρηση, από όπου συνειδητά αποχώρησε, ενώ τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στον κλάδο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης. Επιστρέφοντας στην Κρήτη έχει βιώσει έντονα την κοινωνική πίεση που μπορεί κάθε γυναίκα να δέχεται από τον περίγυρό της, δεχόμενη ερωτήσεις όπως το πότε θα βρει σύντροφο, πότε θα παντρευτεί και πότε θα κάνει παιδιά, αλλά και πότε θα βρει μία “σίγουρη” -για γυναίκα- δουλειά. Είναι επίσης ιδρύτρια και τέως Πρόεδρος του εθελοντικού Σωματείου “Είμαι Ακόμα Παιδί” που υποστηρίζει παιδιά κακοποιημένα ή άπορα.
Παρ΄ όλα αυτά, οι δυσκολίες δεν έλειψαν από το τραπέζι. Πριν λάβει τη νομική του υπόσταση ο Οργανισμός, κάποια μέλη της core ομάδας που είχε αναλάβει το σχεδιασμό αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Όμως, οι συνιδρύτριες συνέχισαν και πίστεψαν στο όραμά τους, αναδιοργανώθηκαν και επαναπροσδιόρισαν τους στόχους τους, έχοντας δίπλα τους μία ομάδα ικανών και εμπνευσμένων ανθρώπων εθελοντών-τριών που αποτελούν την κορωνίδα του φορέα. Μία από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν είναι ότι λόγω της πανδημίας διακόπηκαν όλες οι δια ζώσης εκδηλώσεις και χρειάστηκε να συνεχίσουν το έργο τους διαδικτυακά. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον οργανισμό να βγει έξω από τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης και να χτίσει μια κοινότητα σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας δράσεις καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας. Υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Παρά το γεγονός ότι η οργάνωση προέρχεται από την περιφέρεια της Κρήτης, έχει καταφέρει να χτίσει προσωπικούς δεσμούς με γυναίκες από όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας το έργο τους και δίνοντας έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές.
Το Women Do Business ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία 2 χρόνια, μετρώντας σημαντικές για την εξέλιξή του επιτυχίες. Το 2021 διακρίθηκε από το ίδρυμα Vodafone στο διαγωνισμό “Word of Difference” όπου επιλέχθηκε για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας koinonikoepixeiro.eu. Άλλη μια διάκριση έλαβε από το ίδρυμα “ΔΕΜΟΣ” που αφορούσε χρηματοδότηση μιας θέσης εργασίας. Το 2022 ο οργανισμός διακρίθηκε πανευρωπαϊκά στο θεσμό “Τοp 100 Women στις κοινωνικές επιχειρήσεις”, ενώ πριν λίγες ημέρες βραβεύτηκε στα “Bravo Awards» για την ανάδειξη του κοινωνικού έργου του σε πανελλήνιο επίπεδο. Τέλος, έχει επιλεχθεί από το incubator του Higgs, το μοναδικό φορέα που εκπαιδεύει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να παράγουν τη μεγαλύτερη δυνατή αξία, ως μία από τις 5 οργανώσεις -σε σύνολο 85 ανά την Ελλάδα- που επί δύο χρόνια θα εκπαιδεύεται και μετά θα εκπαιδεύει.
Η εξέλιξη όμως δεν έχει όρια και δεν σταματάει στις διακρίσεις. Η Ομάδα στοχεύει σε κάτι καινούργιο, το MumHub – τη δημιουργία του πρώτου συνεργατικού χώρου για έγκυες και μητέρες, με χώρους φύλαξης και εκπαίδευσης για παιδιά. Αλλά ο πιο βασικός και σημαντικός στόχος είναι το έργο του Women Do Business να φτάσει σε κάθε πόλη της Κρήτης και σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.
Μπορεί το ταξίδι προς την ισότητα στον χώρο εργασίας να φαντάζει μακρύ και δύσκολο, ωστόσο το Women Do Business προετοιμάζει τις γυναίκες δωρεάν και με τους ρυθμούς κάθε γυναίκας, όχι μόνο γνωσιακά αλλά και ψυχολογικά για κάθε δυσκολία που ίσως έρθει στην επιφάνεια. Μήπως τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα όνειρα και να ξεκινήσει η δράση; Μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να ωφεληθείτε μέσα από τις δράσεις της Οργάνωσης στο site womendobusiness.eu και στα Social Media “Women Do Business”.