Έντονο ενδιαφέρον από ξένους και ιδίως Βορειοευρωπαίους κάθε ηλικίας έχει προσελκύσει η αγορά κατοικιών στην περιοχή πέριξ του Λεωνιδίου, η οποία βλέπει σαφώς ταχύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με περιοχές πλησιέστερες στην Τρίπολη, την Καλαμάτα την Αθήνα.
Πρόκειται ιδίως για γερμανόφωνους και γαλλόφωνους, με κυρίαρχη αγορά τους Ελβετούς, όπως δήλωσε στο MR ο κ. Γρηγόρης Ντάσκας, διευθύνων σύμβουλος του Open Real Estate, το οποίο διατηρεί γραφεία στο Λεωνίδιο, τον Τυρό και τις Σπέτσες. Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται επίσης και από τους Αμερικάνους, τους Καναδούς και τους Ισραηλινούς, με τους τελευταίους να στρέφονται και προς τα επαγγελματικά ακίνητα.
Μάλιστα, μετά το 2018 παρουσιάστηκε ξαφνικό ενδιαφέρον και από Αθηναίους, σημείωσε ο κ. Ντάσκας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προηγουμένως η ιστοσελίδα του γραφείου του ήταν μόνο στα αγγλικά. Συνολικά, εκτιμάται πως πέρυσι πωλήθηκαν άνω των 100 σπιτιών στο παραλιακό κομμάτι του Δήμου της Νότιας Κυνουρίας, όπου εντάσσεται το Λεωνίδιο.
Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας
Μέχρι πριν δύο χρόνια επρόκειτο κυρίως για συνταξιούχους ή εργαζομένους κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης. Πλέον, όμως, ενδιαφέρονται και άτομα λίγο πάνω από 35 ετών, οι οποίοι είναι ψηφιακοί νομάδες ή θέλουν να αποφύγουν τη φορολογία στις χώρες τους.
«Η περιοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει δεύτερη κατοικία για Ευρωπαίους. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια…αγοράζουν για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους», σχολίασε ο κ. Γιάννης Σαμπράκος, πρόεδρος τουριστικού τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας. Μάλιστα, ορισμένοι ξένοι αγοραστές παίρνουν την ελληνική υπηκοότητα και μέσω εθελοντισμού και δράσεων αφομοιώνονται πλήρως στην τοπική κοινωνία. Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αγοράς κατοικιών, με στόχο να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση.
Πού αποδίδεται το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην περιοχή αναδύθηκε πρώτη φορά περίπου το 2012, όταν οι τοπικοί φορείς έκαναν ένα «κούρδισμα» του τουριστικού προϊόντος, προωθώντας τον αναρριχητικό και εναλλακτικό τουρισμό. Το εγχείρημα, με στόχο την παράταση της σεζόν, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όχι μόνο ενίσχυσε δραματικά τον τουρισμό όλο τον χρόνο, αλλά έδωσε και «ένεση» στην αγορά real estate. Τελικά, το ενδιαφέρον αγοράς κατοικιών εδραιώθηκε εν μέσω Covid.
Χαρακτηριστικό της ζήτησης καθ’όλη τη διάρκεια της δεκαετίας είναι ότι οι ενδιαφερόμενοι εστιάζουν στην αυθεντικότητα, επιλέγοντας ως επί το πλείστον παλιά και πέτρινα κτίσματα. «Αν τα κάνεις όλα ίδια, αυτό σε δέκα χρόνια θα είναι η καταστροφή σου», σχολίασε στο MR ο κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δήμαρχος της Νότιας Κυνουρίας, αναγνωρίζοντας πως η αυθεντικότητα είναι το «ατού» της περιοχής.
Τοπικοί παράγοντες αποδίδουν την άνθιση της αγοράς και στο καλό βιοτικό επίπεδο, την ασφάλεια, τη φύση, αλλά και την τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στους ξένους ιδιοκτήτες να παραμένουν συνδεδεμένοι με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ψαλίδα με τις γύρω περιοχές
Οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ντάσκα, η ζήτηση είναι τόσο εστιασμένη, ώστε μερικοί αγοράζουν μέσω της ιστοσελίδας και βλέπουν για πρώτη φορά από κοντά το σπίτι αφού το αγοράσουν.
Αντιθέτως, πολύ χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον για τις κατοικίες της Βόρειας Κυνουρίας, παρότι είναι σαφώς πιο εύκολα προσβάσιμα από τα βασικά αστικά κέντρα. Η περιοχή αυτή προσείλκυσε ισχυρό ενδιαφέρον από Έλληνες πριν το 2010, οι οποίοι αγόραζαν ιδίως διαμερίσματα ή μικρές κατοικίες. Πλέον, οι μεγάλες αγοραπωλησίες φαίνονται μεμονωμένες και οι τιμές έχουν διολισθήσει σημαντικά.
Ωστόσο, δεδομένης της προσπάθειας για προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι έχει το ίδιο ανάγλυφο με το νότιο κομμάτι, έχει αρχίσει να εμφανίζεται κάποια κινητικότητα την τελευταία διετία. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς και εκεί εμφανίζονται αντίστοιχες τάσεις, με ενδιαφέρον από Βορειοευρωπαίους και ολοένα και χαμηλότερες ηλικίες.
Πηγή: www.moneyreview.gr