Ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του Αγροτοδιατροφικού τομέα με αειφορική παραγωγή και πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες

Τον κομβικό ρόλο των επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα  και την ανάγκη για ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών εξελίξεων και αειφόρων πρακτικών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και στον κλάδο ευρύτερα  καθώς και  των σύγχρονων αντιλήψεων σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την αγροτική παραγωγή , τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  και  Πρόεδρος του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ  κ. Γιώργος Καββαθάς ,στην εκδήλωση για την παρουσίαση θεματικής μελέτης για την μοναδικότητα προϊόντων ποιότητας αγροδιατροφικού τομέα που παράγονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας  του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022.

Αφορμή για την επιλογή της μελέτης με τίτλο «Μοναδικότητα προϊόντων ποιότητας αγροδιατροφικού τομέα που παράγονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Καταγραφή, αγορές και στρατηγικές προώθησής τους», αποτέλεσε η εστίαση της περιφερειακής στρατηγικής καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Αγροδιατροφικό σύμπλεγμα που έχει αναδειχτεί ως ο βασικότερος πυλώνας για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στη Θεσσαλία και βασικός πυλώνας της αντίστοιχης εθνικής στρατηγικής για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ενώ παραμένει βασική προτεραιότητα και για την τρέχουσα.

«Όπως γνωρίζετε, ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για τη Θεσσαλία καθώς συμβάλλει σε θέσεις εργασίας, εισοδήματα, αριθμό επιχειρήσεων και οικονομική ανάπτυξη. Εμείς τον αντιμετωπίσαμε ως σύμπλεγμα, δηλαδή ως ενιαία περιοχή που περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, την πρώτη μεταποίηση και τον κλάδο τροφίμων και ποτών», τόνισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στην ομιλία  υπογραμμίζοντας ότι  η  μελέτη καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αναφορικά με τον προσδιορισμό και την ανάδειξη των μοναδικών προϊόντων ποιότητας καθώς για πρώτη φορά συγκεντρώνεται σε ένα εργαλείο η υφιστάμενη διάσπαρτη πληροφόρηση για τα προϊόντα αυτά, καθώς  και η καταγραφή των αγορών κατεύθυνσης (εγχώριες και διεθνείς) για την ανάδειξη στρατηγικών προώθησης τους.

«Στις ανάγκες που διαπιστώθηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, η αειφορική παραγωγή, οι πολυεπίπεδες δικτυώσεις και η ενίσχυση της πρόσβασης σε τεχνολογίες πληροφορικής. Στόχος μας είναι να αποτελέσει η συγκεκριμένη μελέτη εργαλείο πληροφόρησης και υποστήριξης του αγροδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία, αλλά και οδηγό για τη διάγνωση αναγκών εκπαίδευσης και απόκτησης κατάλληλων δεξιοτήτων συμβάλλοντας στην αναβάθμισης των γνώσεων και της επιχειρηματικής κουλτούρας των μικρών επιχειρήσεων της περιοχής, εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, εργαζομένων και αγροτών  αλλά και των  ανέργων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στον τομέα αυτό» τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Παράλληλα επεσήμανε την κατανόηση της ανάγκης για ενσωμάτωση αφενός των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και αειφόρων πρακτικών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις αλλά και στον κλάδο ευρύτερα και αφετέρου των σύγχρονων αντιλήψεων σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και τη σχέση της με την αγροτική παραγωγή.

Την παρουσίαση της μελέτης  έκανε η  κυρία Ζωή Ακριβούλη Οικονομολόγος, ΜΑ (Econ), Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης η οποία τόνισε  την υψηλή προστιθέμενη αξία, αλλά και διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με άλλους τομείς και κλάδους, όπως ο τουρισμός,  που αποτελούν τις  βασικές κατευθύνσεις για τα προϊόντα της θεσσαλικής γης, ώστε να αυξηθεί το μερίδιό τους στην εγχώρια, αλλά και τις αγορές του εξωτερικό ενώ  στο «Νέο σήμα πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση AFQ» αναφέρθηκε  στη διάρκεια της εκδήλωσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε  και ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Βαργιάμης.

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος