Αντώνης Ντόνεφ Σύμβολα της ανιδιοτέλειας

Kalfayan Galleries (11 Haritos Street, Athens, Greece)

Εγκαίνια: Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, 19.00 – 22.00

Διάρκεια έκθεσης: 9 Νοεμβρίου 2023 – 13 Ιανουαρίου 2024

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα 11.00 – 15.00 | Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Αντώνη Ντόνεφ με τίτλο «Σύμβολα της ανιδιοτέλειας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023, 19.00-22.00.

Στα καλλιγραφικά του σχέδια και στα έργα του με κολάζ ο Αντώνης Ντόνεφ αποτυπώνει μια καθαρά προσωπική πολυσχιδή και πολύχρωμη προσωπική θεώρηση της Γνώσης.

Το ενδιαφέρον του Αντώνη Ντόνεφ για την διερεύνηση των ορίων της γνώσης, αλλά και των θεωριών για τη μάθηση, αντικατοπτρίζεται στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Kalfayan: περίπλοκα πολυεπίπεδα κολάζ σε καμβά τα οποία αποτελούνται από τμήματα από vintage χάρτες τους οποίους συλλέγει ο καλλιτέχνης στην διάρκεια των ταξιδιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η χρονοβόρα διαδικασία της κοπής κάθε χάρτη σε δεκάδες λωρίδες και η επικόλλησή τους σε επάλληλα επίπεδα που σχηματίζουν γεωμετρικά μοτίβα με έναν οργανικό τρόπο, αποτυπώνουν τη διάθεση του καλλιτέχνη για επανασύνθεση της γνώσης. Ταυτόχρονα αυτή η αποδόμηση και επανασυναρμολόγηση τμημάτων από διαφορετικούς χάρτες δημιουργεί νέους χάρτες, στους οποίους τα επίσημα σύνορα μπλέκονται και τελικά ακυρώνονται. Αυτά τα γεωγραφικά παλίμψηστα απεικονίζουν την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή σε όλο τον κόσμο και καθιστούν τα έργα του Αντώνη Ντόνεφ πιο επίκαιρα από ποτέ. Επιπλέον, επαναπροσδιορίζουν και ερμηνεύουν ξανά την ήδη χαρτογραφημένη γνώση, ενώ αμφισβητούν τις πολωτικές και άκαμπτες στρατηγικές μάθησης που αδιαφορούν για τη μοναδικότητα της ανομοιογένειας.

Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Αντώνης Ντόνεφ γεννήθηκε το 1978. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως μεταξύ άλλων: AMETRIA (Eπιμέλεια: Nicoletta De Rosa, Alessandro Pasini, Tomaso Piantini, Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης), Οργάνωση: ΔΕΣΤΕ | ‘Now and Then’, European Central Bank, Φρανκφούρτη |‘Hell As Pavilion’ (Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου), Palais de Tokyo, Παρίσι. Το 2005 ήταν μεταξύ των έξι αριστούχων αποφοίτων της ΑΣΚΤ οι οποίοι βραβεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για τον Πολιτισμό: Ανάδειξη Νέων Δημιουργών – Eurobank Private Banking». Το 2010 τιμήθηκε με το Art House Shanghai Award, Ailing Foundation (ArteFiera Bologna, Kalfayan Galleries) και ακολούθησε artist residency στη Σανγκάη. Tην ίδια χρονιά υπήρξε φιναλίστ για το “AUDI Award” για την ατομική του έκθεση στο πλαίσιο της συμμετοχής των Kalfayan Galleries στο ‘New Positions’ της Art Cologne. Έργα του Αντώνη Ντόνεφ βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος