Διατροφή Για Πιο Δυνατή Μνήμη

Με βασικό αίτιο το καθημερινό stress, η μνήμη μας ασθενεί όλο και περισσότερο. Θυμηθείτε μόνο πόσες φορές έχετε ξεχάσει τα κλειδιά σας, ένα ραντεβού ή απλά, αυτό που θέλατε να πείτε.

Δεν είναι να μας διακόψουν κατά την ώρα που λέμε κάτι, η ροή τόσο της συζήτησης όσο και της σκέψης μοιάζει ν’ απομακρύνεται…

Η διατροφή λοιπόν έρχεται να μας δώσει τη λύση, με την προϋπόθεση ότι η απώλεια μνήμης δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο. Έτσι θα σκεφτόμαστε πιο καθαρά, θα βελτιώσουμε την ικανότητα συντονισμού- συγκέντρωσης και θα συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην πρόληψη της άνοιας και νόσων όπως είναι το Αλτσχάιμερ.

Οι τροφές, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που θα ενδυναμώσουν τη μνήμη μας είναι:

 • Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Οι συγκεκριμένες βιταμίνες κάνουν πολλά καλά. Καταπολεμούν το stress, τη μελαγχολία, τονώνουν τον οργανισμό, βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου και του μαγνησίου, ενώ ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και τη μνήμη μας. Μπορείτε να τις προμηθευθείτε κι ως συμπλήρωμα. Διατροφικά θα τις βρείτε σε ζωικά προϊόντα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από όσους ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή!
 • Λιπαρά ψάρια: Προτιμήστε τη σαρδέλα, το σολομό και το γαύρο. Βάλτε τα στο τραπέζι 2 με 3 φορές την εβδομάδα.
 • Αντιοξειδωτικές βιταμίνες: Ο λόγος για τις βιταμίνες C και E.
 • Ελαιόλαδο: Ειδικά αν το συνδυάζετε με χόρτα και συγκεκριμένα γλιστρίδα!
 • Λιναρόσπορος: Βάλτε τον στο γιαούρτι της ημέρας, έτσι το συνδυάζετε με γαλακτοκομικά για καλύτερη απόδοση.
  Καρύδια, αφού αποτελούν μία σημαντική πηγή των πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων, κυρίως με τη μορφή του α-λινολενικού οξέος (CLA).
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Κατά τη διαδικασία της πέψης διασπώνται σε σάκχαρα, τα οποία με τη σειρά τους θρέφουν τον εγκέφαλό μας και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του.
 • Μαγνήσιο: Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα μαυρομάτικα φασόλια, τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά και οι μπανάνες.
 • Πρωτεϊνες: Γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο κρέας. Αυτά πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο μας.

Αποφεύγουμε, αν θέλουμε πιο δυνατή μνήμη, τα παρακάτω:

 • Καφές και γενικά η καφεϊνη
 • Αλκοόλ
 • Κορεσμένα λίπη

Συνδυάστε την παραπάνω διατροφή με συστηματική άσκηση, σχεδόν καθημερινή για την καταπολέμηση του άγχους και για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Απομακρύνετε ό,τι σας αυξάνει το stress ή σας κάνει να σκέφτεσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Απευθυνθείτε στους Ειδικούς και ζητήστε το κατάλληλο για εσάς συμπλήρωμα διατροφής, η επιλογή του οποίου θα πρέπει να γίνει εξατομικευμένα. Το ίδιο και η διατροφή. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα παραπάνω θα σας βοηθήσουν. Αρκεί να τα εντάξετε στη διατροφή σας!

Θαλής Παναγιώτου – Διατροφολόγος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος