Ευρωπαϊκή εγρήγορση για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε εγρήγορση για τις εξελίξεις, που φέρνει μαζί της η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας μια βεντάλια θεσμικών – και όχι μόνο – παρεμβάσεων. “Η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη, θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει, όμως, να μην υποτιμούμε και τις εξαιρετικά απτές απειλές”, τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, κατά την πρόσφατη ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης.

“Εκατοντάδες κορυφαίοι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης, πανεπιστημιακοί και ειδικοί, μας προειδοποίησαν πρόσφατα λέγοντας τα εξής: Η μείωση του κινδύνου αφανισμού από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελέσει παγκόσμια προτεραιότητα, παράλληλα με άλλους κινδύνους που απειλούν το σύνολο της κοινωνίας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος”, σχολίασε κατά την ομιλία της η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η κυρία von der Leyen υπερασπίστηκε την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου πλαισίου όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:  προστατευτικά μέτρα, διακυβέρνηση και καθοδήγηση της καινοτομίας.

“Πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται με ανθρωποκεντρικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που, στις πολιτικές κατευθύνσεις μου, δεσμεύτηκα να διαμορφώσω μια νομοθετική προσέγγιση μέσα στις πρώτες 100 ημέρες”, σημείωσε η ίδια.

Πράξη για το ΑΙ

Αναφερόμενη στην Πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη, την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο, σχολίασε ότι “αποτελεί ήδη υπόδειγμα για όλο τον κόσμο”, σημειώνοντας ότι πλέον οι προσπάθειες εστιάζουν στην ταχύτερη έγκριση των κανόνων, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Αναφερόμενη στον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, η κυρία Ursula von der Leyen στάθηκε στην πρωτοβουλία για ένα ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης στην Ευρώπη. “Θα πρέπει επιπλέον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους εταίρους μας, για να εξασφαλίσουμε μια παγκόσμια προσέγγιση ως προς την κατανόηση του αντίκτυπου που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στις κοινωνίες μας. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την ανεκτίμητη συμβολή της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, μιας διεθνούς ομάδας, που παρέχει τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής”, υπογράμμισε κατά την ομιλία της.

Και πρόσθεσε: “Χρειαζόμαστε έναν παρόμοιο φορέα για τη τεχνητή νοημοσύνη για τους κινδύνους και τα οφέλη της για την ανθρωπότητα. Έναν φορέα, όπου θα συμμετέχουν επιστήμονες, εταιρείες τεχνολογίας και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες. Αυτό θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε γρήγορα και να συντονιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας το έργο που επιτεύχθηκε από τη διαδικασία της Χιροσίμα και άλλες πρωτοβουλίες”.

Επενδύσεις στην καινοτομία

Με στόχο να ενισχύσει την καινοτομία, η Ευρώπη έχει εξαγγείλει “βαριά” επενδυτική ατζέντα. Μάλιστα, η Ursula von der Leyen τόνισε ότι η Ένωση σκοπεύει να αξιοποιήσει την υπερυπολογιστική ισχύ που διαθέτει (σ.σ. 3 από τους 5 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο είναι στην Ευρώπη) για να αυξήσει την καινοτομία στον χώρο του ΑΙ.

“Θα διαθέσουμε τους υπολογιστές μας υψηλών επιδόσεων σε νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους. Αυτό, όμως, δεν θα είναι παρά ένα μέρος των εργασιών μας για την καθοδήγηση της καινοτομίας. Χρειαζόμαστε ανοιχτό διάλογο με όσους αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη”, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Πηγή: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος