Γ. Πατούλης: «Η Αττική με το ΕΣΠΑ αλλάζει. Οι ευρωπαϊκοί πόροι αποτελούν σήμερα το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειάς μας»

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στην ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που διοργάνωσαν το Υπ. Ανάπτυξης, η ΕΝΠΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στους βασικούς άξονες της στρατηγικής που εφαρμόζει η Διοίκηση της Περιφέρειας για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 υπέρ της ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027», αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής στη διαδικτυακή του παρέμβαση στην ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, διοργάνωσαν το Υπ. Ανάπτυξης, η ΕΝΠΕ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμούς απεύθυναν ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης, ο Υφ. Ανάπτυξης Γ. Τσακίρης, ο Γ. Γραμματέας και Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας.
Στη θεματική ενότητα όπου πραγματοποίησε την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ν. Κουσκούνη.

Κληθείς να προσδιορίσει τα διδάγματα που αποκόμισε η διοίκηση της Περιφέρειας από την εφαρμογή των δράσεων επιχειρηματικότητας μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 ο κ. Πατούλης τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες ήταν η επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης των κονδυλίων, η ορθότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, η ένταξη στο πρόγραμμα νέων δράσεων με βάση τις ανάγκες που δημιούργησαν μια σειρά από έκτακτα γεγονότα, όπως η πανδημία.

«Σ’ αυτό το πλαίσιο στοχεύσαμε στην αναζωογόνηση του επιχειρηματικού κλάδου και συγκεκριμένα στην τόνωση της μικρής και τοπικής επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και προβλημάτων από την έλευση ακραίων καιρικών φαινομένων και από την πανδημία» τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ειδικότερα μέσω του Θεματικού Στόχου 3 του ΠΕΠ Αττικής ενισχύθηκαν:
•400 επιχειρήσεις με 6 εκατομμύρια ευρώ για την απώλεια εισοδήματος που είχαν ως αποτέλεσμα φονικών πλημμύρων και φωτιάς,
•10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με 250 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας με παροχή κεφαλαίου κίνησης.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας που υλοποιήσαμε, αλλά και των καταστάσεων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε στη συνέχεια θα ήθελα να τονίσω ότι τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα πρέπει μελλοντικά να είναι πιο ευέλικτα, πιο επίκαιρα και πιο καινοτόμα».

Ερωτηθείς σχετικά με το σχεδιασμό ενδυνάμωσης του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας με βάση τις προτεραιότητες της Έξυπνης Εξειδίκευσης, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Η Αττική με το ΕΣΠΑ αλλάζει, γυρίζει σελίδα και κάνει μια νέα στροφή σε δράσεις που ξεφεύγουν από ό,τι είχαμε ως σήμερα συνηθίσει» και πρόσθεσε: «Βασική μας προτεραιότητα στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας της Αττικής είναι αφενός η ενίσχυση και ενδυνάμωση της λειτουργίας και του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου έρευνας και καινοτομίας και αφετέρου η αξιοποίηση μιας κτιριακής υποδομής, του Λυσιατρείου, ενός κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας και η μετατροπή του σε κέντρο στήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της Περιφέρειας στόχευσε στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού / ερευνητικού δυναμικού της Αττικής. «Έτσι, στο Προεδρείο του ΠΣΕΚ βρίσκονται αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Πειραιώς και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος για το παρατηρητήριο επιδημιολογίας των λυμάτων, κ. Νικόλαος Θωμαΐδης. Το ΠΣΕΚ θα συνδράμει στην Περιφέρεια στον προσδιορισμό των βασικών πυλώνων έξυπνης εξειδίκευσης και στην ενεργοποίηση της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου οι επενδύσεις του νέου προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2021-2027» να είναι αποτελεσματικές, έξυπνες και βιώσιμες» τόνισε και σημείωσε πως «στους στόχους μας είναι η μετατροπή του Λυσιατρείου, ενός ιστορικού και εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα κέντρο καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και συνεργασίας.

Πρόκειται για μια παρέμβαση με ισχυρό συμβολισμό, αφού βασικοί στόχοι του Κέντρου θα είναι:
•η καταγραφή, οργάνωση, τεκμηρίωση των ερευνητικών και καινοτομικών αποτελεσμάτων σε επίπεδο περιφερειακής έξυπνης εξειδίκευσης,
•η ενίσχυση της λειτουργίας μηχανισμών υποστήριξης και προβολής καινοτομικών αποτελεσμάτων προς αξιοποίηση από επιχειρήσεις,
•η υποστήριξη υφιστάμενων όπως και νέων επιχειρήσεων για την παραγωγή καινοτομίας,
•η αξιοποίηση και ανάδειξη τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και •η προώθηση συνεργειών στο ερευνητικό/ καινοτομικό οικοσύστημα της Αττικής».

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος