H διασύνδεση της έρευνας με την αγορά στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Industry 4.0: Από το εργαστήριο στην Πράξη’’ που διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Δίκτυο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο stand του ΕΒΕΘ στην 87η ΔΕΘ.
Στο panel της συζήτησης συμμετείχαν οι κ.κ. Δημήτρης Βλάχος, καθηγητής και συνιδρυτής της spin-off επιχείρησης του ΑΠΘ “ASC’’, Δρ. Φώτης Δημέας, CEO και συνιδρυτής της επιχείρησης τεχνοβλαστού (spin-off) του ΑΠΘ ‘’Progressive Robotics’’, Βασίλειος Διαμαντής, συνιδρυτής της επιχείρησης τεχνοβλαστού του ΔΠΘ ‘’Act4energy’’, η κα. Αμάντα Σουκουλιά, εκπρόσωπος της εταιρείας SEEMS και ο κ. Αθανάσιος Φουρτούνας, Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του York, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο εκπρόσωπος του Δικτύου και στέλεχος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, κ. Βύρων Χρυσοβέργης.
Οι ομιλητές, προσέγγισαν το θέμα, κάνοντας αναφορές και στην προσωπική τους εμπειρία, στις προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που προσφέρονται σε όσους ασκούν ή επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας σε πεδία συναφή με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση όπως η ψηφιοποίηση, η αυτοματοποίηση, η ρομποτική, το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), η κυβερνοασφάλεια κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στις στρατηγικές που μπορούν να αναπτύξουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις για να επιβιώσουν κατά τα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την ίδρυση, στην ανάγκη της ενσωμάτωσης της επιχειρηματικής εκπαίδευσης στα προγράμματα σπουδών και γενικότερα της απόκτησης γνώσεων σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας επιχείρησης.
Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με άλλες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες μπορούν να είναι αποδέκτες των τεχνολογικών λύσεων που προσφέρουν στην αγορά οι startups.