Η ψηφιοποίηση ψηλά στην ατζέντα των CFOs παρά την οικονομική αβεβαιότητα

Μπορεί τα στελέχη της οικονομικής διοίκησης στην Ευρώπη να υιοθετούν αμυντικές στρατηγικές ως απάντηση στο ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό, ωστόσο, οι ψηφιακές δαπάνες θεωρούνται πλέον ανελαστικές και είναι από αυτές που περικόπτονται τελευταίες. “Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται ραγδαία και οι προσδοκίες για λειτουργικά περιθώρια πέφτουν κατακόρυφα, οι Ευρωπαίοι Οικονομικοί Διευθυντές κλίνουν προς πιο αμυντικές στρατηγικές, με τη μείωση του κόστους να είναι η άμεση προτεραιότητα για τους επόμενους 12 μήνες, σε 12 από τις 15 χώρες”, τονίζει η φθινοπωρινή έκδοση της Έκθεσης της Deloitte, European CFO Survey.

Αμυντική αντίδραση των CFOs στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, με τις ψηφιακές δαπάνες να αντιστέκονται, ωστόσο, σε αυτές τις άμυνεςΩστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, η οποία αποτυπώνει τις απόψεις των CFOs και στην Ελλάδα, μια μερίδα εταιρειών θεωρεί ότι οι επενδύσεις που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα προσφέρουν, μακροπρόθεσμα, τα μεγαλύτερα οφέλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η δεύτερη κατά σειρά προτεραιότητα σε 7 από τις 15 χώρες, ενώ οι CFOs σε 6 χώρες δίνουν προτεραιότητα στην οργανική ανάπτυξη.

Πάντως, ενώ η πλειοψηφία των CFOs (57%) σε όλες τις χώρες σχεδιάζει να συνεχίσει τις επεκτατικές στρατηγικές, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η οργανική ανάπτυξη, σε κάποιο βαθμό, υπάρχει μια σαφής τάση προς πιο αμυντικές στρατηγικές.

Έλλειψη προσωπικού

Η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και οι συνέπειές της κρίθηκαν σαφώς ως ο κορυφαίος κίνδυνος το φθινόπωρο του 2022 σε 8 από τις 15 χώρες της έρευνας.

Ο δεύτερος υψηλότερος κίνδυνος είναι η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ ο τρίτος είναι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα ενέργειας και φυσικού αερίου (όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 5 από το σύνολο των 15 χωρών που πήραν μέρος).

Σπάει ρεκόρ η αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα στο επιχειρείν, πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, τα πιο υψηλά από την έναρξη της έρευνας το 2015. Το ποσοστό των CFOs που περιέγραψαν το συνολικό επίπεδο εξωτερικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ως υψηλό ή πολύ υψηλό παρέμεινε σταθερό στο 81% το φθινόπωρο του 2022 σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022.

Ομοφωνία παρατηρείται μεταξύ των CFOs στο Ηνωμένο Βασίλειο με την αβεβαιότητα να είναι στο 100%. Υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας καταγράφηκαν επίσης στην Ελβετία (90%), στη Γερμανία (85%), στην Ιταλία (81%), στην Ισπανία (77%), στην Πορτογαλία (76%) και στην Ολλανδία (74%).

Η εικόνα παραμένει ίδια στους τομείς καταναλωτικών αγαθών (90%), στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (79%) και στον τουρισμό και τα ταξίδια (77%), με το συνολικό επίπεδο αβεβαιότητας να είναι επίσης πολύ υψηλό.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος