Η υποδοχή των γυναικών και των παιδιών προσφύγων στις πόλεις και τις περιφέρειες της Ευρώπης, που αφορά όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, δεν είναι ένα αφηρημένο, θεωρητικό ζήτημα, αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά σήμερα σε μια περίοδο που οι φωνές του ρατσισμού, μίσους και της ξενοφοβίας ακούγονται όλο και πιο δυνατά σε όλη την Ευρώπη”. Αυτό παρατήρησε, μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή της στην Επιτροπή Τρεχουσών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ρένα Δούρου Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Ισότητας Φύλου του Κογκρέσου, με αφορμή τη νέα έκθεση για την “Υποδοχή Γυναικών και Παιδιών Προσφύγων στις Ευρωπαϊκές Πόλεις και Περιφέρειες”.
“Σήμερα δεν βρισκόμαστε απλά μπροστά σε ένα φαινόμενο ‘κούρασης’ από το προσφυγικό φαινόμενο. Το ζήτημα πάει βαθύτερα γιατί αφορά τη στρατηγική της Ευρώπης – φρούριο που ξοδεύει εκατομμύρια για την αποτροπή των προσφύγων και για πολιτικές υποδοχής και ένταξης με τη βοήθεια των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών”, υπογράμμισε η ίδια.
Στηλίτευσε μάλιστα την τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών έναντι των προσφύγων από την Ουκρανία κι εκείνων που έρχονται από χώρες εκτός Ευρώπης. “Σήμερα στην Ευρώπη οι Ουκρανοί πρόσφυγες μας θυμίζουν το γεγονός ότι το προσφυγικό φαινόμενο αποτελεί συστημικό ζήτημα με μακροπρόθεσμες συνέπειες, που επιβάλλει ολιστική προσέγγιση σχετικά με μεταναστευτικές πολιτικές και πολιτικές ένταξης”. Προσθέτοντας ότι “ο αγώνας μας, ο αγώνας του Κογκρέσου για τις κεντρικές μας αξίες, τον σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, πρέπει να είναι περισσότερο αποτελεσματικός, μέσα από τη δράση, τις πρωτοβουλίες των Περιφερειών και των Δήμων για ένταξη των προσφύγων με όρους κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και εμπλουτισμού των τοπικών κοινωνιών”.
Τέλος, σχολιάζοντας την κοινή Έκθεση των Επιτροπών Τρεχουσών Υποθέσεων και Παρακολούθησης, με τίτλο ”Το Θεμελιώδες Δικαίωμα σε Υγιές Περιβάλλον: ένα Στοίχημα για τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές – προς μία περιβαλλοντική ανάγνωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας”, η Ρένα Δούρου υπογράμμισε τη σημασία της “σε συνδυασμό με την πρόσφατη, σημαντική απόφαση του ΟΗΕ που ανακήρυξε την πρόσβαση σε καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον, οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα”. Αυτή η εξέλιξη φανερώνει τον κρίσιμο καθήκον της τοπικής διακυβέρνησης, των Περιφερειών και των Πόλεών μας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για μια Έκθεση, που σκιαγραφεί σειρά θεσμικών βημάτων, με κύριο μια πράσινη ανάγνωση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας”.