Η τέχνη στην υπηρεσία της πρόληψης

«Του δε απείρου ουκ έστι αρχή, είη γαρ αν αυτού πέρας», έλεγε ο Αναξίμανδρος. Αυτή τη διάσταση της γυναικείας ύπαρξης, το άπειρο μέσα από την απεικόνιση του γυναικείου στήθους στην εγκυμοσύνη, στη φθαρτότητα, ακόμη και στην ασθένειά του, «αποθεώνουν»  στο εικαστικό πρότζεκτ «Το σύμβολο του Άπειρου στον καρκίνο του μαστού» η ΑΚΟΣ, σε συνεργασία με το τρίτο εικαστικό εργαστήριο της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα της πρόληψης.
Πρωταγωνιστής του πρότζεκτ είναι το άπειρο, απεικονιζόμενο με δύο μαστούς. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν το μοτίβο εννοιολογικά ή γεωμετρικά  με όποιο μέσο επιθυμούσαν και το κατέγραψαν φωτογραφικά.
Ο Χάρης Κοντοσφύρης, εικαστικός, Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συντονιστής του εικαστικού εργαστηρίου υπογραμμίζει: «Με την αίσθηση της αφής διακρίνουμε απτικά με απλές κινήσεις την ομορφιά, αλλά και τη δυσμορφία των μαστών. Αυτή η απλή κίνηση, κυκλική και απεριόριστη, αποτελεί σταθμό για τη συμβολική αποθέωση του στήθους ως τροφού και ως απέραντου ερωτικού καλέσματος. Αυτή η μοναδική εικόνα του γυναικείου στήθους ωσάν απείρου θα ψηλαφιστεί για να ιχνηλατηθεί η αγάπη και η φροντίδα. Θα ψηλαφίζεται άπειρα από το βρέφος, από τον αγαπημένο αλλά και από τον γνωμοδότη μαστογράφο, με αυτήν την αμφίπλευρη απειροελάχιστη ενσαρκωμένη κυκλικότητα της ζωής και των κινδύνων της. Το άπειρο στην τέχνη είναι ένα εικαστικό κατόρθωμα γεωμετρίας, ένα μοτίβο ζωής και εν-συναίσθησης του απειροελάχιστου της ζωής, ικανό να ενεργοποιεί την υπενθύμιση της μαστογραφίας και της αυτοεξέτασης».
Το μήνυμα της πρόληψης
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΚΟΣ «επιστρατεύει» την τέχνη για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα πρόληψης.
«Μία στις οκτώ Ελληνίδες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της. Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες η οποία ωστόσο πλήττει -αν και σπανιότερα- και τους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου υπόσχεται αποθεραπεία. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με τακτική αυτοεξέταση  των μαστών, μαστογραφία και συνοδό υπερηχογράφημα είναι υποχρεωτικός. Ας μην είμαστε αμελείς», σημειώνει η Ογκολόγος ακτινοθεραπευτής & Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Δρ. Δέσποινα Κατσώνη.
Αλκοόλ, τσιγάρο, επιπλέον κιλά, αντισυλληπτικά, ορμονοθεραπεία μετά την εμμηνόπαυση, κακή διατροφή και καθιστική ζωή είναι οι κύριοι «ένοχοι» για την εμφάνιση του καρκίνου στον μαστό. Η πρόληψη είναι χρέος. Είναι στο χέρι μας να θωρακίσουμε την υγεία μας.
Τη δράση στηρίζουν ο  Σύλλογος Καρκινοπαθών Αμυνταίου και Περιχώρων « Μαζί για τη Ζωή», ο  Σύλλογος Καρκινοπαθών Φλώρινας, ο  Δήμος Αμυνταίου,  το περιφερειακό  τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου και το Συμβουλευτικό Κέντρο γυναικών Δήμου Φλώρινας.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος