Ιωάννα-Αλεξάνδρα Σαΐτη : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, Intercomm Foods AE, Hellenic Land-Saitis AE.
Συνέντευξη στην Άννα Γριμάνη
Μεγάλωσε σε επιχειρηματική οικογένεια με άξονα σκέψης ότι «η ζωή είναι ένας πρωταθλητισμός σε πολλαπλά επίπεδα» όπως και με διακριτή αγάπη για το επιχειρείν. Εκπαιδεύτηκε στο business, σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, σε ένα από τα πιο διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, το SDA Bocconi. Η Ιωάννα Αλεξανδρα Σαίτη, διοικεί, σήμερα, τον όμιλο εταιρειών που ίδρυσε ο πατέρας της, «Kronos, Intercomm Foods, Agrophoenix και Hellenic Land Saitis», ενώ ως γυναίκα, είχε ισχυρό επιτυχημένο πρότυπο τη μητέρα της, Καλυψώ, προερχόμενη από εμπορική οικογένεια. Σε μια συνδυαστική βάση επιχειρηματικότητας και οικογενειακής ζωής, η ίδια, καλείται, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του Ελληνικού Αγροδιατροφικού τομέα και των καινοτόμων παραγωγικών μεθόδων, στο περιβάλλον της διεθνούς αγοράς, με την σφραγίδα της, ως σύγχρονη Ελληνίδα επιχειρηματίας.
To γεγονός ότι μεγαλώσατε σε μια επιχειρηματική οικογένεια, αποτέλεσε έναν εκ προοιμίου προσανατολισμό, για την επιλογής της καριέρας σας;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα ως μέλος μιας μεγάλης και πολυάσχολης επιχειρηματικής οικογένειας, η οποία πάντα πορευόταν και συνεχίζει να πορεύεται βάσει των αξιών και του ήθους. Και οι δύο γονείς μου έδωσαν μεγάλη έμφαση στις ηθικές αξίες-αρχές-κανόνες, στο υψηλό αίσθημα ευθύνης και στο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.
Οι γονείς μου είναι άνθρωποι αυτοδημιούργητοι οι οποίοι από κοινού δούλεψαν πολύ σκληρά για να μπορέσουν να συνδυάσουν τη δημιουργία οικογένειας και το μεγάλωμα των παιδιών τους με την εκπλήρωση των προσωπικών τους ονείρων και φιλοδοξιών, το αποτέλεσμα των οποίων κληρονομήσαμε εμείς σήμερα, με τη μορφή ενός μεγάλου και κυρίαρχου στον τομέα του ομίλου εταιρειών.
Ο πατέρας σας, φαίνεται ότι “είδε μπροστά” αναπτύσσοντας τον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.
Ο πατέρας μου, Ελευθέριος Μ. Σαΐτης, ιδρυτής και πρόεδρος των Εταρειών Kronos, Intercomm Foods, Agrophoenix και Hellenic Land Saitis, οι οποίες είναι όλες εξαγωγικές εταιρείες, είναι όπως προανέφερα, ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος που οραματίστηκε την μεγάλη προοπτική του Ελληνικού Αγροδιατροφικού τομέα και την προσφορά που αυτός μπορεί να έχει στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο της αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Κατάφερε να καθιερώσει την κομπόστα ροδάκινο ως εθνικό προϊόν και την Ελλάδα έναν από τους μεγαλύτερους παίχτες στις διεθνείς αγορές στο βιομηχανικό ροδάκινο. Συνέβαλε τα μέγιστα για το γεγονός ότι η ελληνική κομπόστα και η ελληνική ελιά έχουν ισχυρή παρουσία στις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.
Έχοντας από τα πρώτα μου βήματα αυτές τις παραστάσεις, μεγάλωσα με αγάπη για το επιχειρείν, τη δημιουργία και την εξέλιξη, την Ελληνική γη και τον Έλληνα παραγωγό, που η οικογένεια μου ανέκαθεν θεωρούσε ως συνοδοιπόρο και συναγωνιστή σε κάθε μας βήμα. Ήταν φυσική εξέλιξη η απόφαση μου, από πολύ νωρίς, να συμβάλω αποφασιστικά στη συνέχιση και περαιτέρω εξέλιξη του οικογενειακού μας οράματος.
Και ποια «εργαλεία» (skills) υιοθετήσατε από το περιβάλλον σας;
Γαλουχήθηκα με το ότι, η ζωή είναι ένας πρωταθλητισμός σε πολλαπλά επίπεδα. Αποτελεί βίωμα μου το «αιέν αριστεύειν» καθώς και «τα πάντα ρει», κάτι που στο επιχειρείν μεταφράζεται στη συνεχή προσπάθεια για προσαρμογή στις ραγδαίες εξελίξεις. Επίσης, θυμάμαι πάντα πολύ έντονα μια επιγραφή που υπήρχε στο σπίτι μας και έλεγε: «Ο άνθρωπος πρέπει να είναι μετριόφρων στον θρίαμβο και αξιοπρεπής στην ήττα».
Ως προς την εκπαίδευση, με την καθοδήγηση των γονέων μου, οι οποίοι πιστεύουν πολύ στην αξία της γνώσης, ξεκίνησα από μικρή να λαμβάνω τα ακαδημαϊκά εφόδια που θ’ αποτελούσαν τη βάση για τη μετέπειτα εξέλιξη μου, τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο. Φοίτησα σε ένα αυστηρό σχολείο στη Λάρισα, ως αριστούχος μαθήτρια και μετέπειτα σπούδασα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εργάστηκα σε άλλες Εταιρείες και κατόπιν έκανα το μεταπτυχιακό μου (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Bocconi στην Ιταλία.
Το SDA Bocconi, από τα φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης στο πεδίο του Βusiness & Finance, τι σaς έδωσε;
Η φοίτηση σε ένα από τα πιο διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, μου προσέφερε, πέρα από την αντικειμενική δυνατότητα να λάβω γνώση από καθηγητές παγκόσμιου επιπέδου και αναγνώρισης, την ευκαιρία να φοιτήσω δίπλα σε αξιόλογους ανθρώπους από όλο τον κόσμο με διαφορετικές αξίες, ήθη, έθιμα και κουλτούρα, με τη ίδια όμως με εμένα δίψα για γνώση, πρόοδο και επιτυχία.
Η εμπειρία στο SDA Bocconi μου έδωσε την δυνατότητα να εξελιχτώ προσωπικά και επαγγελματικά, καθώς έμαθα να δουλεύω ομαδικά και συνεργατικά, με διαφορετικούς ανθρώπους σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, και συνήθως με πίεση χρόνου, κάτι που βοήθησε τα μέγιστα στην μετέπειτα επαγγελματική μου πορεία.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα τι απαιτεί… από τις γυναίκες της;
Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη γυναικεία επιχειρηματικότητα επιτάσσει πολλαπλές απαιτήσεις. Ως μεγαλύτερη πρόκληση-απαίτηση θα έθετα την προσεκτική και αποτελεσματική διαχείριση χρόνου στην περίπτωση που υπάρχει ο παράγοντας οικογένεια. Η δημιουργία οικογένειας δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της καριέρας των γυναικών. Προσωπικά έχω την τύχη να έχω πολύ ισχυρό επιτυχημένο πρότυπο τη μητέρα μου, Καλυψώ Σαΐτη, η οποία προέρχεται από εμπορική οικογένεια και η οποία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη μου.Ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία και οικογένεια ήταν ανέκαθεν κυρίαρχος. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα στην ιστορία του έθνους μας που αναδεικνύουν τη γενναιότητα, την ευφυΐα και την αυτοθυσία της Ελληνίδας γυναίκας-μητέρα, σύζυγος, πολεμίστρια, αγρότισσα, αρχόντισσα ή και όλα αυτά μαζί.
Η σύγχρονη Ελληνίδα επιχειρηματίας;
Σήμερα, η Ελληνίδα επιχειρηματίας καλείται να λάβει τη θέση που της αξίζει στην Ελληνική κοινωνία και την Ελληνική επιχειρηματικότητα συνεχίζοντας ταυτόχρονα όμως να αποτελεί το θεμέλιο και το στήριγμα της Ελληνικής οικογένειας.
Γυναίκες επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, ερευνήτριες και πολιτικοί, αποδεικνύουν καθημερινά, ότι όχι μόνον δεν έχουν και δεν χρειάζεται πλέον, ν’ αποδείξουν τίποτε, αλλά είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στο ρόλο που έχουν αναλάβει- να πρωτοπορήσουν και να ηγηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε αυτό το σημείο. θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο Επιμελητήριο Λάρισας και ειδικά στον Πρόεδρο κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο και στην Γενική Γραμματέα κα. Καλλιόπη Τζήκα, οι οποίοι σύστησαν Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Η κα. Τζήκα ως Πρόεδρος της Επιτροπής ηγείται πολλών δράσεων για την ενθάρρυνση και στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Intercomm Foods, ποιοι είναι οι στρατηγικοί σχεδιασμοί σας;
Βασικός πυλώνας του στρατηγικού σχεδιασμού μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στους εργαζόμενους μας και στην Ελληνική γη. Αποτελεί στρατηγική επιλογή μας επίσης η σύμπραξη με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε να έχουμε καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών που ο Έλληνας παραγωγός αντιμετωπίζει, όπως το επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης των αγροτών, το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και το χαμηλό επίπεδο υιοθέτησης τεχνολογικής καινοτομίας.
Η Ψηφιακή καινοτομία, γενετική και παραγωγικές καινοτομίες, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τον κλάδο μας και όλες οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Aγρόδιατροφικός τομέας, που είναι πλέον σε μεγάλη ανάπτυξη σηματοδοτεί και ένα νέο μοντέλο ζωής αλλά κι επενδυτικής και εμπορικής δραστηριότητας;
Ο Αγροδιατροφικός τομέας είναι νευραλγικός, για την παγκόσμια και την τοπική οικονομία. Στην Ελλάδα, η βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού, διατηρεί την πρώτη θέση σε αριθμό επιχειρήσεων μεταξύ των διαφόρων κλάδων της μεταποίησης και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Αγροδιατροφικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες προκλήσεις, που συνδέονται με τις δημογραφικές αλλαγές, την κλιματική κρίση, τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τις μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες.
Μέχρι το 2050, ο Αγροδιατροφικός τομέας παγκοσμίως θα πρέπει να τρέφει 40% περισσότερους ανθρώπους, ενώ η καλλιεργήσιμη γη ανά άτομο θα έχει μειωθεί.
Είχα την τύχη η οικογένεια μου να επιλέξει να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο τομέα, λόγω κυρίως όπως προανέφερα στη διορατικότητα του πατέρα μου που από τη δεκαετία του 60 αντιλήφθηκε τη σημασία και τις προοπτικές του Ελληνικού Aγροδιατροφικού τομέα, και ως νεότερη γενιά καλούμαι να συμβάλλω στο να μπορέσουν οι Εταιρείες μας να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουμε και να διατηρήσουν ταυτόχρονα τον ηγετικό τους ρόλο.
Η ηγεσία και τα στελέχη των Εταιρειών μας στοχεύουμε στη συνεχή εξέλιξη και ανάπτυξη, αναζήτηση νέων καινοτόμων μεθόδων παραγωγής που προστατεύουν το περιβάλλον, επιτυγχάνουν μεγαλύτερη απόδοση και οικονομία για τους αγρότες, προσφέροντας ταυτόχρονα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας στον τελικό καταναλωτή.
Η επιτυχία όταν είναι κατάκτηση, πώς διατηρείται;
Η κατάκτηση της επιτυχίας είναι ένα διαρκές και δύσκολο ταξίδι που απαιτεί πολλές θυσίες. Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη της ομάδας, καθώς για μένα είναι o βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην επιτυχία και στη διατήρηση της. Χωρίς καλή ομάδα δεν μπορείς να υλοποιήσεις επιχειρηματικό όραμα.
Προσωπικά, ως σύζυγος και μητέρα τριών μικρών παιδιών αλλά ταυτόχρονα και επιχειρηματίας, πρέπει να κατανείμω το χρόνο μου, να συντονίσω με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες της οικογένειας και της εταιρείας, να προγραμματίσω τα επόμενα βήματα και να δώσω απαντήσεις σε αμέτρητα καθημερινά προβλήματα. Για να μπορέσω ν΄ανταποκριθώ στα παραπάνω χρειάζεται πολύ προσεκτικός προγραμματισμός και προετοιμασία, ηρεμία, ψυχραιμία, οξυδέρκεια και αποφασιστικότητα. Η βιομηχανία είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μια καθημερινή πρόκληση, που χρειάζεται ταχύτητα κι αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Ακόμη, απαιτείται βαθιά γνώση του business, ικανότητα καθοδήγησης, εμψύχωσης και εξέλιξης των συνεργατών. Πρέπει να μπορείς να διατηρείς μια πολύ λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο να διοικείς με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο και νοοτροπία αλλά ταυτόχρονα να εμπνέεις σεβασμό και να ηγείσαι.
Τι σας αρέσει να κάνετε στον όσο, ελεύθερο χρόνο σας;
Διαβάζω πολύ λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, καθώς και ιστορία. Επίσης, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω νέες κουλτούρες.
Βέβαια, η καλύτερη απόδραση είναι ο αθλητισμός ή ένας περίπατος στη φύση.
Ποιο το επιχειρηματικό σας όραμα;
Όραμα μου αποτελεί η περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού Αγροδιατροφικού τομέα στις αγορές του κόσμου- συνεχίζοντας να παράγουμε ελληνικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και αξίας, και παράλληλα, διατηρώντας το προφίλ της οικογενειακής επιχείρησης, που σέβεται στην πράξη, το ήθος και τις αξίες της οικογένειας μας και των εργαζομένων μας.
Info:
Η Ιωάννα-Αλεξάνδρα Σαΐτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και με το πέρας των σπουδών της εργάστηκε στη Unilever-ΕΛΑΪΣ στην Αθήνα στον τομέα Μάρκετινγκ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ιταλία, όπου έκανε το ΜΒΑ στο Πανεπιστήμιο SDA Bocconi στο Μιλάνο με ειδίκευση στα Χρηματοοικονομικά και συνεργάστηκε σε διάφορα projects με πολυεθνικές εταιρείες.
Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο δυναμικό των οικογενειακών εταιρειών KRONOS AE και INTERCOMM FOODS AE, όπου απέκτησε εμπειρία σε πολλά Τμήματα (Πωλήσεις, Μάρκετινγκ, κλπ) και στην πορεία διοικητικά καθήκοντα με την ιδιότητα της Διευθύνουσας Συμβούλου στην Intercomm Foods. Είναι μέτοχος σε εταιρείες στον Αγρόδιατροφικό τομέα, καθώς πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το θερμοκήπιο της Ευρώπης. Οι εταιρίες έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και στηρίζουν έμπρακτα την ελληνική οικονομία. Αποδίδει την επιτυχία στην ομαδική δουλειά.
Το 2018, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών της απένειμε Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας ως επιτυχημένο παράδειγμα αποφοίτου, ενώ το 2020 ήταν στη λίστα του Fortune Greece “Οι πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις”. Η ίδια συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές αξιολόγησης επιχειρηματικών ιδεών, προωθώντας καινοτόμες ιδέες στον παραγωγικό τομέα.
Διετέλεσε μέλος ΔΣ του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, καθώς και του Ελληνο-Ρωσικού Επιμελητηρίου, ενώ είναι ενεργό μέλος του ICC Women Hellas (cluster Βιομηχανίας) και του the Boardroom.