Ανδροκρατούμενος παραμένει ο χώρος της κυβερνοασφάλειας, καθώς μόλις 1 στις 4 θέσεις εργασίας στον κλάδο (το 25%) καταλαμβάνεται σήμερα από γυναίκες. Στο μεταξύ, μόνο το 17% των εταιρειών στη λίστα Fortune 500 έχουν γυναίκα CISO.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020 Women in Digital Scoreboard), το 2020 μόλις το 16,4% των επαγγελματιών ICT ήταν γυναίκες.
Αυτή η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο της κυβερνοσφάλειας συμβαίνει, μάλιστα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κλάδος της τεχνολογίας αντιμετωπίζει συνολικά μεγάλη “λειψυδρία” εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Δεν είναι τυχαίο ότι 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας cybersecurity εκτιμάται ότι δεν θα έχουν καλυφθεί μέχρι το 2025.
Την κρισιμότητα της ίσης αντιπροσώπευσης των γυναικών στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, αλλά και τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διαφορετικότητα στον κλάδο, ανέδειξε ημερίδα της ΕΥ Ελλάδος και του Women4Cyber Greece με τίτλο “Women in Cybersecurity: Breaking the glass ceiling”.
Τους λόγους πίσω από την υποαντιπροσώπευση των γυναικών στην αγορά του cybersecurity παρουσίασε η κυρία Αγγελική Δέλγα, Senior Manager στο Τμήμα Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας και Ιδιωτικότητας της EY Ελλάδος. Η λανθασμένη αντίληψη ότι ο κλάδος απευθύνεται μόνο σε άτομα με εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες, η έλλειψη στοχευμένης ενημέρωσης γύρω από τις επαγγελματικές ευκαιρίες στην κυβερνοασφάλεια, καθώς και η έλλειψη γυναικείων προτύπων στον χώρο, είναι οι βασικότεροι.
Γεφύρωση του χάσματος
Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι είναι κρίσιμο να απασχοληθούν περισσότερες γυναίκες στο cybersecurity, καθώς η μεγαλύτερη εμπλοκή τους θα συμβάλει στην ποικιλομορφία απόψεων, που οδηγεί στην εύρεση καινοτόμων λύσεων, στη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων και στην καλύτερη αντιπροσώπευση του προφίλ του τελικού χρήση των υπηρεσιών.
Η κυρία Βαλίνα Παντελή, Ιδρύτρια και Πρόεδρος του Women4Cyber Greece, σημείωσε ότι η γεφύρωση του φυλετικού χάσματος είναι σημαντική για ένα πιο ισορροπημένο εργατικό δυναμικό, με ποικιλία δεξιοτήτων και καλύτερα εξοπλισμένο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα, η διαφορετικότητα μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, καθώς όσο μεγαλύτερη η ποικιλία των ανθρώπων στις ομάδες cybersecurity, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.
“Η κυβερνοασφάλεια αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη ταλέντων με πλήθος δεξιοτήτων και ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη γυναικών. Είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε κάθε κομμάτι αυτής της κοινότητας, από κάθε υπόβαθρο, να της δώσουμε την απαραίτητη ασφάλεια, τις βάσεις, την υποδομή και τη γνώση, ώστε να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί και να επιδιώξει τους στόχους της”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Παπαγιαννακόπουλος, Επικεφαλής Υπηρεσιών Κυβερνοασφάλειας, Προστασίας Δεδομένων και Ιδιωτικότητας της EY στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας χαρακτηρίζεται γενικότερα από έλλειψη προσωπικού και ειδικότερα από την υποαντιπροσώπευση των γυναικών σε αυτόν.
“Σε ένα περιβάλλον εξελισσόμενων κινδύνων στον κυβερνοχώρο, η ενεργότερη συμμετοχή και η ίση αντιπροσώπευση των γυναικών στον κλάδο, θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό του με νέες δεξιότητες και ιδέες και θα αυξήσει την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών”, σχολίασε ο ίδιος.