Τον ρόλο της ως ατμομηχανή ανάπτυξης επιβεβαιώνει η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, με τον κλάδο να καταγράφει τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων στο ελληνικό επιχειρείν. Οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 47% το 4ο τρίμηνο 2022 έναντι του 2019, ξεπερνώντας δηλαδή κατά πολύ το προ-πανδημικό τους επίπεδο.
Η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια και τα πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όροΜάλιστα, η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, εκτός από τον ανοδικό ρυθμό ανάπτυξης, επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια με 60% αύξηση σε όγκο εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο, καθώς και τα πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στο μεταξύ, με οδηγό τον κλάδο της πληροφορικής, ο τομέας ICT ανεβάζει τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις του κατά 40% το 4ο τρίμηνο 2022 (έναντι 2019) και έτσι η συνεισφορά του στο ρυθμό ανόδου του επιχειρηματικού τομέα καλύπτει 2 ποσοστιαίες μονάδες επί συνολικής μεταβολής 15 μονάδων.
Όπως αναφέρει ειδικό report της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η δυναμική του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας έχει αρχίσει να διαχέεται με ένταση και στα ευρύτερα clusters της υψηλής τεχνολογίας (όπως στις δραστηριότητες R&D).
“Δεδομένου ότι οι επενδύσεις – ιδιωτικές και δημόσιες – αναμένεται να είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας το 2023, κατασκευές και πληροφορική θα λειτουργήσουν σε συνθήκες υψηλής ζήτησης”, αναφέρει η ανάλυση της Τράπεζας. Όπως εξηγεί, η εξωστρέφεια της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, κυρίως όσον αφορά τις υπηρεσίες (τουρισμός και μεταφορές) και δευτερευόντως όσον αφορά τα αγαθά (ευνοώντας κυρίως τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας).
Άνοδος πωλήσεων
Συνολικά, όπως διαπιστώνει η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η πορεία του ελληνικού επιχειρείν το 2022 ήταν εντυπωσιακή, ξεχωρίζοντας με τις επιδόσεις του με πρωτιές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα το 2022, ξεπέρασαν κατά 31% το προ-πανδημικό τους επίπεδο.
Ωστόσο, δεδομένης της έντονα πληθωριστικής συγκυρίας, το κρίσιμο ερώτημα είναι η πορεία της πραγματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για αυτόν τον λόγο, η ΕΤΕ προχώρησε σε εκτίμηση αποπληθωρισμένων πωλήσεων βάσει κλαδικών τάσεων, διαπιστώνοντας ότι πίσω από την πληθωριστική πίεση κρύβεται δυναμική άνοδος πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων της τάξης του 11% (έναντι 2019).
Παράλληλα, εμφανής ήταν η ενίσχυση της δυναμικής στη διάρκεια του έτους, με το 4ο τρίμηνο να σημειώνει αποπληθωρισμένες πωλήσεις 15% υψηλότερες του 2019, καταγράφοντας την 3η υψηλότερη άνοδο στην Ε.E. (τόσο έναντι 2019, όσο και έναντι προηγούμενου τριμήνου).
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της ΕΤΕ όσον αφορά τη διετία 2023-2024 κάνουν λόγο για περαιτέρω ενδυνάμωση (ποσοτική και ποιοτική) του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα. Οι πωλήσεις (σε αποπληθωρισμένους όρους) εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ρυθμό ανόδου της τάξης του 7% για το 2023 και 4%-5% για το 2024, με την κλαδική διάρθρωση του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα να κινείται σταδιακά σε πορεία σύγκλισης του με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Οι κλάδοι
Ο κλάδος, που πέτυχε το 2022 τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από πλευράς ανόδου πωλήσεων, ήταν οι κατασκευές. Μάλιστα, με ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων 40% κατά το 4ο τρίμηνο 2022 (έναντι 2019), η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα επιτυγχάνει την κορυφαία επίδοση στην Ε.Ε.
Επιπλέον, “παραδοσιακοί” κλάδοι (όπως το εμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών) σημειώνουν υγιή αύξηση πωλήσεων σε αποπληθωρισμένους όρους, της τάξης του 5%-10% έναντι του προ-πανδημικού 2019.