Οι γυναίκες managers επιμένουν στην ψηφιοποίηση ακόμη και σε περιόδους κρίσεων

Ακόμη και υπό την απειλή της ύφεσης, οι γυναίκες managers στην Ελλάδα δεν διακόπτουν τη στρατηγική ψηφιοποίησης, όπως απαντά το 77% των Ελληνίδων, που βρίσκονται σε κορυφαίες διοικητικές θέσεις. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τον  παγκόσμιο μέσο όρο του 68%. Πάντως, η πλειοψηφία των γυναικών-κορυφαίων διευθυντικών στελεχών θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν μια επιθετική στρατηγική όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ειδικότερα, 59% των γυναικών παγκοσμίως και 61% των Ελληνίδων δεν σχεδιάζουν να είναι “πρωτοπόροι”, ούτε “να ακολουθούν ταχύτατα” τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, αναγνωρίζουν στην πλειοψηφία τους την ανάγκη ταχύτερων αποφάσεων για επενδύσεις σε έργα ψηφιοποίησης (76% των γυναικών παγκοσμίως και 83% των Ελληνίδων).

Την ίδια στιγμή, επενδύουν όλο και περισσότερο στις συνεργασίες τις οποίες κρίνουν ολοένα και πιο κρίσιμες εν όψει της αφθονίας και της ποικιλομορφίας των τεχνολογικών καινοτομιών (73% των γυναικών παγκοσμίως και 71% των Ελληνίδων).

Επίσης, το αίσθημα ασφάλειας των συμμετεχουσών έχει αυξηθεί παρά την περίπλοκη κατάσταση των κυβερνοαπειλών. Χαρακτηριστικά, 64% των γυναικών παγκοσμίως και 61% των Ελληνίδων νιώθουν (πολύ) καλά προετοιμασμένες για κυβερνοεπιθέσεις.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η έρευνα “2023 Global Female Leaders Outlook” της KPMG, η οποία δείχνει ότι, συνολικά, παρά τις κρίσεις και την αβεβαιότητα που αυτές προκαλούν, οι προβλέψεις των γυναικών σε ηγετικές θέσεις για την προοπτική ανάπτυξης τα επόμενα τρία έτη είναι θετικές. Το 84% των γυναικών παγκοσμίως και 74% των Ελληνίδων αναμένει ανάπτυξη για την εταιρεία τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Σε 15 χρόνια η ισότητα

Στον αντίποδα της παραπάνω αισιοδοξίας, οι συμμετέχουσες κάνουν λόγο και για τους μεγαλύτερους κινδύνους που έχουν να αντιμετωπίσουν στο παρόν και το επόμενο διάστημα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα επόμενα τρία χρόνια είναι οικονομικοί, όπως ο πληθωρισμός και η ύφεση, με το 44% των γυναικών παγκοσμίως και 23% των Ελληνίδων να εστιάζει σε αυτούς. Ακολουθεί ο κίνδυνος έλλειψης ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού (31% σύμφωνα με τις γυναίκες παγκοσμίως και 15% σύμφωνα με τις Ελληνίδες).

Δεν είναι τυχαίο ότι το 74% των γυναικών παγκοσμίως και 58% των Ελληνίδων τοποθετεί τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των εργαζομένων πάνω από τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη δεν έμειναν πίσω λόγω της πανδημίας, σε αντίθεση με ορισμένες προβλέψεις, αλλά έχει γίνει πρόοδος και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη. Ειδικότερα, 77% των γυναικών παγκοσμίως και 87% των Ελληνίδων αναφέρουν ότι η ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια θα επιτευχθεί σε 15 χρόνια – ή νωρίτερα.

Αναφορικά με το χάσμα των αμοιβών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η διαφορά στις αμοιβές στους ηγετικούς ρόλους και σε ρόλους ανώτερων εξειδικευμένων στελεχών είναι επί του παρόντος 38%. Στην έρευνα της KPMG, το 45% των γυναικών παγκοσμίως και το 35% των Ελληνίδων αναφέρει ότι υπάρχει διαφάνεια στις εταιρείες τους όσον αφορά την ισότητα των αμοιβών, ενώ το 33% παγκοσμίως και το 42% των Ελληνίδων αναφέρουν έλλειψη διαφάνειας.

Πάντως, το 51% των γυναικών παγκοσμίως και 61% των Ελληνίδων αναφέρει ότι το “old boys club”, το δίκτυο αλληλοϋποστήριξης δηλαδή των ανδρών, εξακολουθεί να δρα στις εταιρείες τους.

Πηγή: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος