Ψηφίδες: Μια γυναίκα, το έργο, οι αλήθειες, το όνειρο, η διαδρομή.

10+2 αναζητήσεις, σε ένα μωσαϊκό ζωής

Από τη Άννα Γριμάνη

Σοφία Ζαχαράκη, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Το πρώτο κεφάλαιο της διαδρομής σας.
Η διαδρομή μου ξεκινάει με την εργασία μου ως εκπαιδευτικός και συγκεκριμένα ως καθηγήτρια Αγγλικών. Ξεκίνησα να εργάζομαι από τα 22 μου χρόνια και παρέμεινα στο χώρο της εκπαίδευσης επί 12 συναπτά έτη, μέχρι να συναντηθώ ξανά με τον κόσμο της πολιτικής μετά την πρώτη επαφή στα φοιτητικά χρόνια μου. Θεωρώ πως η εργασία μου επί σειρά ετών τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά σχολεία αποτέλεσε ένα μεγάλο σχολείο και για εμένα την ίδια, κάνοντας με να κατανοήσω από πρώτο χέρι τις ανάγκες αλλά και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η νέα γενιά αλλά και τον καίριο ρόλο που καλείται να παίξει η παιδεία.

Τα χρόνια που δημιουργείται η προσωπικότητα.
Θεωρώ πως οι πρώτες οικογενειακές αναπαραστάσεις είναι σίγουρα πολύ σημαντικές για την διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και προσωπικά ήμουν πολύ τυχερή καθώς μεγάλωσα σε μία πολύ δεμένη οικογένεια, με πολλή αγάπη και φροντίδα. Παρόλα αυτά θεωρώ πως η προσωπικότητά μας δεν σταματά ποτέ να αλλάζει και να εξελίσσεται, καθώς περνάμε από διαφορετικά περιβάλλοντα, ωριμάζουμε και εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες μας. Καθώς είμαι άνθρωπος που αγαπά την αλλαγή, βλέπω και την δημιουργία της ίδιας μας της προσωπικότητας ως μία διαδικασία διαρκή και δυναμική.

Τα χρόνια που κτίζεται η καριέρα.
Στην ερώτηση αυτή θα ήθελα να απαντήσω σε όλες τις γυναίκες ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός στο κτίσιμο της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας. Στην δική μου περίπτωση το ξεκίνημά μου στον πολιτικό στίβο ήρθε όπως ανέφερα παραπάνω, πολλά χρόνια μετά την απασχόληση μου ως εκπαιδευτικός και δεν ήταν κάτι που είχα ποτέ μου ως στόχο αλλά προέκυψε στην πορεία. Πιστεύω πως η δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, η όρεξη για δουλειά και η προσαρμοστικότητα είναι συνιστώσες πολύ σημαντικότερες από εκείνη της ηλικίας.

Οι αμφισβητήσεις που σάς έδειξαν την άλλη όψη των πραγμάτων.
Είχα την τύχη να περιστοιχίζομαι από έναν πολύ υποστηρικτικό οικογενειακό και φιλικό κύκλο, ενώ και στον επαγγελματικό τομέα πιστεύω ότι άνθρωποι μου έδωσαν ευκαιρίες να τους δείξω τις ικανότητές μου και μου εμπιστεύτηκαν υπεύθυνες θέσεις. Από την άλλη, πιστεύω πως έχω έρθει αντιμέτωπη με σκληρή εποικοδομητική κριτική αλλά φυσικά και με σχόλια ιδιαίτερα κακεντρεχή, σχετιζόμενα κυρίως με την ταυτότητά μου ως γυναίκα επαγγελματία. Προσπαθώ πάντα να διατηρώ τις παρατηρήσεις εκείνες που συμβάλουν στην βελτίωση μου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αφήνοντας πίσω ό,τι έχει ως στόχο απλά και μόνο την ψυχολογική φθορά.

Γιατί πετύχατε;
Δεν πιστεύω πως η επιτυχία σχετίζεται μονοδιάστατα με έναν μόνο παράγοντα. Πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα της εργατικότητας, του ενδιαφέροντος γι’ αυτό με το οποίο καταπιάνεται κανείς, της ύπαρξης υποστηρικτικού κύκλου αλλά και θετικών συγκυριών που μπορούν να επισπεύσουν ένα αποτέλεσμα. Και όπως είχα εγώ την τύχη να συναντήσω στον δρόμο μου ανθρώπους που μου έδωσαν ευκαιρίες να επιτύχω και πίστεψαν σε έμενα, έτσι και εγώ ελπίζω με την σειρά μου να δώσω όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορώ σε νέα κορίτσια να καταφέρουν ό,τι ονειρεύονται.

Τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας που ξεχωρίζει.
Θεωρώ πως γυναίκα που ξεχωρίζει είναι κάθε γυναίκα, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό, αρκεί να αρχίσει να αφουγκράζεται την δική της φωνή και επιθυμία με ανοιχτό βλέμμα και πνεύμα. Φίλη, επαγγελματίας, σύντροφος, κάθε γυναίκα ξεχωρίζει αρκεί να εμπιστευτεί τον εαυτό της και τις ξεχωριστές ικανότητες και ανάγκες της.

Οι αξίες, που αδιαπραγμάτευτα σaς συνοδεύουν.
Οι αξίες βάσει των οποίων προσπαθώ να προχωράω στην ζωή μου είναι η εργατικότητα, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι σε όλη την διαδρομή μου προσπαθώ να πορεύομαι και να εξελίσσομαι μέσω των αποτελεσμάτων της δουλειάς μου, σεβόμενη τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν, από τους συνεργάτες μου μέχρι και τους πολιτικούς μου αντιπάλους, και προσπαθώντας με ό,τι μέσο διαθέτω να παρέχω ουσιαστική και έμπρακτη βοήθεια στους συμπολίτες μου.

Το στοίχημα που ως ελληνική κοινωνία πρέπει να κερδίσουμε, για ένα αύριο, με εξέλιξη.
Θεωρώ πως η ελληνική κοινωνία έχει σίγουρα κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία έτη. Μιλώντας υπό την υπουργική μου ιδιότητα αλλά και ως πρώην εκπαιδευτικός θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη να τονώσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να εμπνεύσουμε την νεολαία μας, που αποτελεί το μέλλον και την ελπίδα της κοινωνίας μας. Παράλληλα θα ήθελα να καταφέρουμε την ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών, προκειμένου να επιτύχουμε ένα πιο ασφαλές και συμπεριληπτικό μέλλον για όλες και για όλους μας.

«Και χρωστάμε στην διάρκεια μιας λάμψης την πιθανή ευτυχία μας» (Οδ. Ελύτης). Ποια είναι για εσάς ;
Νομίζω πως η ευτυχία έρχεται για μένα μέσα από την επίτευξη μικρών στόχων, μέσα από καθημερινές νίκες. Ποτέ δεν έκανα ιδιαίτερα μεγαλόπνοα σχέδια, καθώς πιστεύω πως οι μικρές νίκες είναι αυτές που σε ανατροφοδοτούν, σε κάνουν να προχωράς και να προσφέρεις εμπράκτως. Φυσικά στιγμές ευτυχίας βρίσκω και στην συντροφιά του οικογενειακού και φιλικού μου κύκλου, στους οποίους θέλω και προσπαθώ να είμαι μονίμως παρούσα.

Μια σημείωση από το ημερολόγιο ελληνικού φθινοπώρου.
Αυτό το φθινόπωρο ήταν σίγουρα ιδιαιτέρως απαιτητικό και δύσκολο για μένα, καθότι βρίσκομαι στην αρχή της θητείας μου στο νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Αυτό που με σημάδεψε όμως περισσότερο από κάθε τι αυτό το φθινόπωρο ήταν μάλλον οι καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας. Νομίζω πως είδαμε πλέον το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλω στην κυβερνητική και θεσμική προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος