Σημαντικές ευκαιρίες ενίσχυσης για τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή

Όπως έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στην Οικονομική Καθημερινή ο Κώστας Βαμβακάς, διευθύνων σύμβουλος της VK Premium Συμβούλων Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, ανακοινώθηκαν δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα που προσφέρουν ευκαιρίες μεγάλης ενίσχυσης, έως και 75%, σε επιχειρήσεις των κλάδων μεταποίησης και αγροδιατροφής.

Το ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, με τίτλο «έξυπνη μεταποίηση», αφορά στην τεχνολογική αναβάθμιση μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, ενώ το πρόγραμμα «αγροδιατροφή» του αναπτυξιακού νόμου αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «έξυπνη μεταποίηση» στοχεύει στην ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής μεταποιητικών επιχειρήσεων και στην αναβάθμιση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού με τη χρήση τεχνολογιών έξυπνης μεταποίησης, ρομποτικών συστημάτων και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμούς επενδυτικών σχεδίων που ξεκινούν από 250.000 ευρώ και φτάνουν έως και 6 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, το ποσοστό της επιδότησης ξεκινάει από το 25% και φτάνει έως και το 75%. Για να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν επενδυτικά σχέδια που να εκπληρώνουν συγκεκριμένους στόχους στον τομέα της τεχνολογίας.

Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data) προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας. Ανάμεσά τους προβλέπονται η χρήση τεχνολογιών έξυπνης μεταποίησης και η χρήση ρομποτικής για την αναβάθμιση και αυτοματοποίηση υφιστάμενων γραμμών παραγωγής με μηχανολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες.

Ενδεικτικές δραστηριότητες που επιδοτούνται από τα προγράμματα είναι η επεξεργασία και συντήρηση προϊόντων κρέατος και πουλερικών, η επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, κρασιού, δημητριακών κ.λπ. Επίσης, η παραγωγή φυτικών και ζωικών ελαίων και λιπών, ειδών αρτοποιίας και παρασκευασμένων ζωοτροφών, η ποτοποιία, η κατασκευή ειδών ένδυσης, οι υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού (logistics), η χαρτοποιία, η παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, η κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες, η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η παραγωγή επίπλων, η συλλογή επικίνδυνων απορριμμάτων και πολλές άλλες κατηγορίες στους τομείς τόσο της μεταποίησης όσο και της αγροδιατροφής.

Η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στα δύο αυτά επιδοτούμενα προγράμματα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή είναι η 30η Δεκεμβρίου 2022.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος