Στην κορυφή της Ευρώπης η Πρόεδρος της WEnCoop!

Στις 3 κορυφαίες «Γυναίκες στην Ενέργεια» της Ευρώπης, ξεχωρίζοντας ανάμεσα από εκατοντάδες υποψήφιες, κατάφερε να συγκαταλέγεται η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος – Σ.Ε.Γ.Ε. και της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop, κα. Αποστολίνα Τσαλταμπάση. Η μοναδική Ελληνίδα finalist, “ρίχνεται” στη μάχη, για την  κατάκτηση του βραβείου «Γυναίκα στην Ενέργεια», που θα απονεμηθεί στα  Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2022, με “εφόδιο” την Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop, μία πρωτοβουλία του Σ.Ε.Γ.Ε. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) και συγκεκριμένα την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και η ψηφοφορία είναι ανοιχτή για όλους.

Η σημασία της κατάκτησης του βραβείου “Woman in Energy – Γυναίκα στην ενέργεια” είναι μεγάλη, καθώς αναδεικνύει γυναίκες που ηγούνται εξαιρετικών δραστηριοτήτων οι οποίες αποτελούν πρότυπο και συμβάλλουν στην προώθηση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στις προσπάθειες προώθησης της συμμετοχής περισσότερων γυναικών στη πράσινη ενεργειακή μετάβαση, καθώς και τη στήριξη της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας.

Για το λόγο αυτό, η κα Λίνα Τσαλταμπάση, προτάθηκε και επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή για το δικό της αποτύπωμα στον τομέα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Μέσα από την τεράστια επιχειρηματική της εμπειρία, καθώς και τον ρόλο της ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (Σ.Ε.Γ.Ε.) και της WEnCoop, καθώς και ως Διευθύντρια των Εταιριών της OECON Group, προωθεί την καινοτομία και την βιωσιμότητα στον τομέα της ενέργειας, εμπλέκοντας τις γυναίκες επιχειρηματίες να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε δραστηριότητες που εξασφαλίζουν ένα μέλλον με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και οδηγώντας τις γυναίκες στο να γίνουν συνεπενδύτριες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας την Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop.

Η Ενεργειακή Κοινότητα WEnCoop είναι πραγματικά ξεχωριστή, καθώς αποτελεί την Πρώτη αμιγώς Γυναικεία Ενεργειακή Κοινότητα λαϊκής βάσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην οποία συν επενδύτριες αποτελούν αποκλειστικά γυναίκες επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2021 και έχει ήδη ενεργοποιήσει επενδύσεις 3.000.000 ευρώ. Στόχος των 66 μελών που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι αφενός να συμβάλουν ουσιαστικά  στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση, και αφετέρου να εκπαιδεύουν γυναίκες πάνω σε ζητήματα ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακής απόδοσης μέσα από σεμινάρια, εργαστήρια αλλά και μικροχρηματοδότησης της συμμετοχής τους. Ήδη περισσότερες από 500 γυναίκες έχουν συμμετάσχει και ενδυναμωθεί μέσω αυτών των δράσεων, αριθμός που αυξάνεται καθημερινά.

«Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της WEnCoop ήταν να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την κατάσταση, το οικονομικό υπόβαθρο και το μορφωτικό τους επίπεδο, να προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που θα τις εκπαιδεύουν όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας, θα τους παρέχουν κατάρτιση σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και θα τις υποστηρίζουν στην εφαρμογή πράσινων πολιτικών για τις επιχειρήσεις τους», ανέφερε η κα ΛίναΤσαλταμπάση.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κάποιον σαν την Αποστολίνα για να δώσουμε στις γυναίκες την ευκαιρία να αποκτήσουν ενεργειακή ανεξαρτησία. Από μόνες μας, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσουμε το δικό μας ηλιακό εργοστάσιο, αλλά μαζί παράγουμε τη δική μας ενέργεια», δήλωσαν η κ. Ευανθία Σταύρου και η κ. Χριστίνα Βράκα, ιδρυτικά μέλη και συνεπενδύτριες της WEnCoop.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) θα πραγματοποιηθεί στις 26-30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες και στο διαδίκτυο, με συζητήσεις, προβληματισμούς και δραστηριότητες που θα διερευνούν το σχέδιο REPowerEU, την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τον τρόπο με τον οποίο θα τα καταστήσουν επιτυχή.

Κατά την διάρκεια αυτή της εβδομάδας, θα λάβουν χώρα και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας τιμούν τους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα και αναλαμβάνουν τολμηρή δράση για την ενέργεια και τους κλιματικούς στόχους. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας αναγνωρίζουν εξέχοντα άτομα και έργα για την καινοτομία και τις προσπάθειές τους στην ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε τέσσερις κατηγορίες: Καινοτομία, Τοπική Ενεργειακή Δράση, Γυναίκα στην Ενέργεια και Νέος Ενεργειακός Πρωτοπόρος. Οι φιναλίστ επιλέγονται από κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου από έναν κατάλογο με τα πιο επιτυχημένα έργα και δράσεις της χρονιάς για καθαρή, ασφαλή και αποδοτική ενέργεια. Οι νικητές θα αποφασιστούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία του κοινού, η οποία είναι ανοικτή έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος