Παραμένει επίκαιρο και απασχολεί ακόμα την Ελλάδα του 2023 το θέμα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας. Ευρύτερα, θα έλεγα, της εισόδου των γυναικών σε νέους στίβους δράσης και η ανάπτυξή τους σε «περιοχές» όπου η παρουσία τους είναι ισχνή. Επιδιώκεται καθημερινά η αύξηση της συμμετοχής τους σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, πολιτικής, επιχειρηματικής ζωής. Αυτό έρχεται με στρατηγική, με “κλειδιά”, με τεχνικές και μεθόδους, που παρακάτω θα θίξω ως χαρακτηριστικά ανάπτυξης στο επιχειρείν, όπως εμπειρικά έχει αποδειχθεί. Όμως, θα πρέπει να τονίσουμε πως η προσπάθεια, η κάθε σκέψη, ο προβληματισμός για την ανάπτυξη των γυναικών στο επιχειρείν και σε άλλους τομείς υφίστανται, ενώ είναι πασιφανές ότι όλο και περισσότερες γυναίκες, εδώ και πολλά χρόνια, κατέχουν πρωταγωνιστική θέση και στην επιχειρηματικότητα και στα επαγγέλματα και στις υπηρεσίες και σε θεσμικές θέσεις και δραστηριότητες.
Γυναίκα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γυναίκες είναι τόσες λαμπρές επιχειρηματίες, τόσες Πρόεδροι σε οργανισμούς και επιχειρήσεις, τόσες Διευθύνουσες Σύμβουλοι, Βουλευτές, Πολιτικοί, Υπουργοί, μέλη Διοικήσεων, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνεπώς, τι αναζητάμε σήμερα; Αναζητάμε μεγαλύτερη, εμφανέστερη ισόρροπη παρουσία των γυναικών σε κάθε εκδοχή της επιχειρηματικής, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ζωής.
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Όπως προανέφερα, έχουμε διαπιστώσει ότι, πέρα από διάφορα τυπικά προσόντα που ο καθένας διαθέτει και αποτελούν τα δικά του εφόδια, υπάρχουν και κάποιες -εμπειρικά διαπιστωμένες- προϋποθέσεις που χρειάζονται για την είσοδο των γυναικών σε στίβους δημιουργίας και ρίσκου, όπως είναι το επιχειρείν.
Με την εμπειρία μου ως ασφαλιστικής διαμεσολαβήτριας χρόνια τώρα στην αγορά εργασίας, αρχικώς θα προτάξω την “αποβολή” της φοβίας. Την αναγκαία κατάρριψη κάθε στερεότυπου για μια ήσυχη, συνεκτική, μαζεμένη, χωρίς έννοιες εργασία. Είναι κρίσιμο να συμβεί αυτό και να εξαφανιστεί ο αλόγιστος φόβος «ότι εγώ δε μπορώ να κάνω αυτό».
Ταυτόχρονα, να υπάρχει προσδοκία και πάθος για το αποτέλεσμα που θα φέρει τη χαρά της επιτυχίας.
Σημαντική είναι και η στρατηγική απόφαση η οποία αφορά στην άρνηση του παροπλισμού, η τόλμη, το άνοιγμα στην κοινωνία. Χρειάζεται θετική ψυχολογία, αυτοπεποίθηση, πείσμα, προσήλωση στο όραμά μας και τα μάτια στραμμένα στον στόχο.
“Το πιο δύσκολο είναι η απόφαση να δράσουμε, τα υπόλοιπα είναι απλώς επιμονή”, είπε σωστά η πρωτοπόρος Αμερικανίδα πιλότος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών Αμέλια Έρχαρτ.
Πράγματι, σήμερα οι γυναίκες σε κάθε επίπεδο και από κάθε κοινωνική και οικονομική τάξη δρουν. Όμως, θέλει επιμονή για να επιτευχθεί η ίση μεταχείριση και αντιμετώπιση στη ζωή και στην εργασία.
Γι’ αυτό και ενασχολούμαστε με την ισορροπία στις ποσοστώσεις της γυναικείας παρουσίας. Είμαστε στην προσπάθεια να ενισχύσουμε, να παροτρύνουμε, να υποβοηθήσουμε την είσοδο και άλλων γυναικών στην κοινωνική, επαγγελματική, πολιτική και κάθε άλλου είδους εξωστρεφή δράση.
Πάντως, οι γυναίκες στα χρόνια παρουσίας τους στην αγορά εργασίας έχουν αποδείξει που μπορούν να φθάσουν.
Μήπως να αναρωτηθούμε εάν πιθανό ανάχωμα στην ανάπτυξή τους στο επιχειρείν ενδέχεται να είναι μια βιωματική κουλτούρα, για δυσκολία διαχείρισης του επαγγελματικού και προσωπικού χρόνου.
Μήπως έχουμε ένα φαινόμενο «αυτοαποκλεισμού» στο να διαχειριστούμε ή να ξεπεράσουμε επαγγελματικά ή προσωπικά εμπόδια;
Κάτω από αυτές τις σκέψεις θέλω να αναφέρω, ως Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου, ότι στη Λάρισα, όπου ζώ και εργάζομαι, καταγράφουμε σταδιακά πρόοδο. Από τις 18 χιλιάδες επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου οι περίπου 5 χιλιάδες αφορούν σε γυναίκες. Αυτή την αναλογία θέλουμε να φέρουμε σε μια καλύτερη θέση, μέσα από ενέργειες, πρωτοβουλίες και καινοτόμες δράσεις που πραγματοποιεί ο θεσμικός μας φορέας, στηρίζοντας το γυναικείο επιχειρείν, μεταξύ των οποίων:
– Ως Επιμελητήριο οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε το 1ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, σε συνδιοργάνωση με το ΕΕΔΕΓΕ, την ΚΕΕΕ και όλους τους φορείς της πόλης. Πέτυχε και καθιερώθηκε ως θεσμός για όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.
– Ιδρύσαμε Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με γυναίκες επιχειρηματίες της Λάρισας και αναπτύσσονται δράσεις υποστηρικτικές για τις γυναίκες σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο.
– Έχω καταθέσει πρόταση στην κυβέρνηση να στηριχθεί η μητρότητα της γυναίκας επιχειρηματία στις περιόδους κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνων.
– Εξελίσσεται δράση του ΕΕΔΕΓΕ «Συμβουλευτικής, Κατάρτισης, Πιστοποίησης, Εκπόνηση Business plan και Export Action plan» για την εκπαίδευση 5.300 Ανέργων Γυναικών από όλη την Ελλάδα.
– Θεσμοθετήθηκε από τη Βουλή, με πρωτοβουλία μας ως ΕΕΔΕΓΕ, η ποσόστωση 25% συμμετοχής των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.
Η ΑΝΘΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η επιχειρηματικότητα είναι μία φλόγα δημιουργίας που για να ανάψει χρειάζεται “πρώτη ύλη” που είναι η διάθεση και η προσδοκία και μετά άλλα υλικά που την τροφοδοτούν και θεριεύει.
Τι χρειαζόμαστε; Συμμετοχές και ενδιαφέρον. Γυναίκες που με λογική, σύνεση και μεράκι, ελπίδα, βεβαιότητα, θάρρος και αισιοδοξία θα τολμήσουν να εξελίξουν μια ιδέα.
Σαφώς και υπάρχουν δυσκολίες. Γι’ αυτό διεκδικούμε για τις γυναίκες μια πιο “ειδική”, εστιασμένη στήριξη από την πολιτεία στην εκπαίδευση και στα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε κινητροδοτήσεις, καθώς και στην ισότητα στην εργασία και την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος.
Όμως, θα πρέπει και οι απανταχού γυναίκες να εδραιώσουν στο μυαλό τους την απόφαση να κάνουν ένα βήμα πιο δυναμικό, να επιχειρήσουν κάτι έξω από το γνωστό και ασφαλές. Πρέπει να τολμήσουμε χωρίς να περιμένουμε κάποιες ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσουμε. Αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας, να αγαπήσουμε και να παθιαστούμε με το κάθε εγχείρημα.
Τότε η επιτυχία θα είναι μονόδρομος.