Συνέντευξη: Κρυσταλλενια Δρόσου: «Με πάθος και με όραμα», Η μαθηματικός που λατρεύει την αλόη και την Κω

Pandrosia…
Pan, όπως το Παν για Υγεία, Ευεξία και Οµορφιά.
Drosia, όπως Δροσιά, Φρεσκάδα, Αναγέννηση, Αναζωογόνηση

Συνέντευξη στην Φωτεινή Νάσσου

Σε έναν κόσμο που μοιάζει να κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στα κτήματα Δρόσου, στην Κω, ο χρόνος μοιάζει να κατεβάζει ταχύτητα και να ακολουθεί́ το μυστικό́ ρυθμό́ της γης.

Σήμερα, όλο και περισσότεροι από μας, συνειδητοποιούμε, ότι το μυστικό της αληθινής ευζωίας, κρύβεται στο wellbeing ή αλλιώς, σε απλά ελληνικά, στην αναζήτηση της ισορροπίας, της αρμονίας, της υγείας και τελικά της ευτυχίας.

Η Κρυσταλλένια Δρόσου, το πρόσωπο πίσω από το ελληνικό beauty brand Pandrosia, είναι μαθηματικός, αλλά επέλεξε να μείνει στα κτήματα της οικογένειας της, στο νησί που έζησε και έδρασε ο Πατέρας της παγκόσμιας ιατρικής Ιπποκράτης και να αφιερωθεί στην καλλιέργεια της βιολογικής αλόης. Στο «μαγικό φυτό της αθανασίας» με ιστορία 4.000 χρόνων.
Κι αν οι λόγοι, για να επιλέξετε προϊόντα αλόης είναι πολλοί, τα κριτήρια για να εμπιστευθείτε τα προϊόντα βιολογικής αλόης Pandrosia, είναι ακόμη περισσότερα.

Πώς συνδέεται µια μαθηματικός µε την αλόη; Ολοκληρώσατε ήδη το µεταπτυχιακό σας στο Πολυτεχνείο και συνεχίζετε να διδάσκετε εκεί… Πώς µπορεί µια γυναίκα να ανταποκριθεί µε συνέπεια σε τόσους ρόλους;
Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω, πως µπορεί να ανταποκριθεί µια γυναίκα, µε συνέπεια, σε όλους αυτούς τους ρόλους. Αυτό σχετίζεται, µε το τι σημαίνει ξεχωριστά ο κάθε ρόλος για εκείνη και πόσο αγαπάει το κάθε τι που καταπιάνεται. Μαθηματικός, διδασκαλία στο ΕΜΠ, επιχειρείν, αλόη, όλα αυτά και κατ’ επέκταση όλοι αυτοί οι ρόλοι αποτελούν µία ξεχωριστή διαδρομή για εμένα.
Θα µπορούσα, ενδεχομένως, να εντοπίσω τα κοινά στοιχεία όλων αυτών, που συνυπάρχουν σε ό,τι και αν καταπιάνομαι στη ζωή µου. Αυτά είναι η οικογένεια µου, ο τόπος µου, η Κως, και η αγάπη µου για τα µαθηµατικά. Όλα αυτά, σε συνδυασμό µε το πάθος, την έντονη επιθυμία για δημιουργία και την έμπνευση, οδήγησαν αρχικά στην ακαδημαϊκή µου πορεία και τελικά την απόκτηση του διδακτορικού µου διπλώματος και στη συνέχεια στη δημιουργία της Pandrosia. Και αυτό είναι και το σημαντικότερο δημιούργημα και δεν σου κρύβω, είναι και αυτό στο οποίο έχω ιδιαίτερη αγάπη. Ο λόγος είναι ότι η Pandrosia, είναι αυτή που συνδυάζει και ενώνει όλα τα παραπάνω, µε µία λέξη… την Κω, την οικογένεια, την ομαδικότητα, την ακαδημαϊκή µου έρευνα και όλα αυτά µε περίσσιο πάθος, έμπνευση και µεράκι.

Πώς µπήκε το επιχειρείν το οποίο είναι µια συνεχής εξέλιξη, στη ζωή σας;
Όλα ξεκίνησαν πριν από µερικά χρόνια, όταν ο πατέρας µου, Παύλος, αποφάσισε να φυτέψει στα κτήματά µας, στο Πυλί της Κω, το Θαύμα της φύσης, που ονομάζεται αλόη. Το µεράκι, η αγάπη και η ιδιαίτερη βιωματική σχέση µε τη φύση του τόπου του, τον οδήγησαν στη δημιουργία του κτήματος αυτού, που αποτελεί και το “ησυχαστήριό” του, όπως συνηθίζει να λέει. Και κάπου εκεί ξεκίνησε και το δικό µου ταξίδι, στον μαγικό κόσμο του επιχειρείν. Ένα υπέροχο ταξίδι, που έχει ως βασικό άξονα το όραμά µας, που δεν είναι άλλο από υγεία, ομορφιά και ευεξία για όλους.

Ως µαθηµατικός βλέπετε καλύτερα τη µαγεία της φύσης. Τι σας συναρπάζει στην αλόη;
Η αλόη είναι ένα γένος, που περιλαμβάνει πάνω από 500 είδη ανθοφόρων, χυµωδών φυτών. Το ευρύτερα γνωστό είδος είναι η Αλόη η γνησία (Aloe vera) και ονομάζεται έτσι, επειδή καλλιεργείται, ως η βασική πηγή, της λεγόμενης “αληθινής Αλόης”, για διαφόρων ειδών φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο χυμός -το τζελ- που δίνει το φυτό της αλόης, είναι γεμάτο µε περισσότερα από 150 πολύτιμα θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά. Περιέχει αμινοξέα (τα οκτώ βασικά και άλλα µη βασικά), ανθρακινόνες (12 ανθρακινόνες βρίσκονται στον φλοιό της και έχουν αντιβιοτικές, βακτηριοκτόνες, αντιιικές, αντιφλεγµονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες), ένζυμά (αµυλάση, καταλάση, αλκαλική φωσφατάση κ.ά.), λιγνίνη, μέταλλα (ασβέστιο, χαλκός, σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορος, νάτριο, ψευδάργυρος), σάκχαρα (µονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες), µαλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, στεροειδή-λιπαρά οξέα, λεκτίνες και βιταμίνες (Α, Β, Β2, Β3, Β6, Β12, C, Ε).
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως –όχι άδικα– αποτελεί το αρχαιότερο φαρμακευτικό φυτό και οι θεραπευτικές της ιδιότητες, ήταν γνωστές, σε πληθώρα αρχαίων λαών (Αζτέκοι, Αιγύπτιοι, Έλληνες, Ινδοί, Κινέζοι, Πέρσες) οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτό το µαγικό φυτό, µε τις θαυμαστές ιατρικές ιδιότητες.
Δεν είναι τυχαίο, που στην αρχαία Ελλάδα, η αλόη συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή, την τύχη και την υγεία και ο ίδιος ο Ιπποκράτης, έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες και τη χρησιμοποιούσε και ο ίδιος σε πολλές από τις θεραπείες του.
Ωστόσο, το τζελ (ο χυμός) της αλόης, είναι ένα ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν, του οποίου η επεξεργασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, έτσι ώστε όλες αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες, να διατηρούνται και στα προϊόντα που παράγονται βάσει αυτής.

Γιατί τα προϊόντα σας είναι καινοτόμα;
Η καινοτομία της Pandrosia έγκειται, τόσο στη δημιουργία νέων και αποτελεσματικών προϊόντων, όσο και στις µεθόδους που χρησιμοποιούνται οι οποίες συνιστούν αποτέλεσμα έρευνας, που προέκυψε, σε συνεργασία µε την επιστημονική µας ομάδα.
Σε όλα τα προϊόντα, χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη, την κορυφαίας ποιότητας βιολογική αλόη, που καλλιεργούμε στα κτήματά µας, δίχως το παραμικρό ίχνος προσμίξεων από εισαγόμενο συμπύκνωμα αλόης. Από τον βιολογικό αυτό θησαυρό αποσπούμε τη µέγιστη ποσότητα και τη βέλτιστη ποιότητα, µε τις πλέον καινοτόμες και ασφαλείς µεθόδους. Ως εκ τούτου, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε, από τα πιο ποιοτικά εκχυλίσματα οργανικού τζελ αλόης, από το πολύτιμο αυτό φυτό. Η συγκέντρωση του θαυματουργού τζέλ της αλόης, γίνεται, µε απόλυτα χειρωνακτικό τρόπο. Τα έμπειρα ανθρώπινα χέρια είναι το µόνο “εργαλείο” που χρησιμοποιούμε για να συγκεντρώσουμε τον µαγικό χυµό του φυτού, χωρίς να το “τραυματίσουμε”. Τα φύλλα επεξεργάζονται αμέσως µετά τη συγκοµιδή και µε προσεκτικό φιλετάρισµα, αφαιρείται το εξωτερικό φύλλο και παραμένει το καθαρό τζέλ. Το τζέλ αλόης, διατηρείται ωµό και ακατέργαστο και έτσι δεν µειώνεται η δράση του, από τις υψηλές θερµοκρασίες, που προκαλούν αλλοίωση των δραστικών ουσιών. Στη συνέχεια αυτό το καθαρό, ωµό, ακατέργαστο τζέλ αλόης συσκευάζεται, σφραγίζεται και ψύχεται. Στην Pandrosia, κάνουµε ό,τι µπορούµε, για να σας παράγουµε τα πιο αγνά, δραστικά και αποτελεσµατικά προϊόντα και για να το επιτύχουµε αυτό ,πρέπει να κρατήσουµε την ποιότητα της πρώτης ύλης –αυτό το πολύτιµο τζέλ αλόης– στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα. Κλείνοντας αυτό το κοµµάτι, θα ήθελα να τονίσω, ότι στην Pandrosia σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, εφαρµόζεται ένα ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας των προϊόντων, σύµφωνα µε τα πολλαπλά πρωτόκολλα εσωτερικής διαπίστευσης, ανάλογα µε το είδος της παραγωγής.

Ποιο είναι το όραμά σας και ποια η «αποστολή σας»;
Ευεξία, Yγεία, Oµορφιά για όλους. Αυτό είναι το όραµα, που οδηγεί κάθε µας βήµα. Κι ο τρόπος για να το επιτύχουµε βρίσκεται στον δηµιουργικό συνδυασµό των θαυµατουργών ιδιοτήτων της βιολογικής αλόης, µε τη σπάνια φυσική κληρονοµιά από φυτά και βότανα της Κω.
Η µαγεία της αλόης και οι ευλογημένοι καρποί της Κω. Αυτόν τον σπάνιο συνδυασµό, αυτόν τον βιολογικό θησαυρό “κλείνουµε”, µε τον πιο φυσικό τρόπο, σε κάθε προϊόν Pandrosia. Για να τον προσφέρουµε, σε όλους εσάς, που επιθυµείτε έναν διαφορετικό, πιο υγιεινό, πιο όµορφο, πιο ισορροπηµένο τρόπο ζωής.

Aloe Field, Women In Business & Science
Η αποστολή µας, είναι να δηµιουργήσουµε τους πιο αποτελεσµατικούς συνδυασµούς της βιολογικής αλόης, που καλλιεργεί η οικογένεια µας και των διάσηµων, από την αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, φυτών και βοτάνων, της γης της πατρίδας µας, της Κω. Φυτά και βότανα, γνωστά τόσο για τις θεραπευτικές όσο και τις καλλυντικές τους ιδιότητες. Να προτείνουµε µια ολοκληρωµένη, απόλυτα προσιτή λύση, που αποδεδειγµένα χαρίζει καλή υγεία και ευζωία σε όλους. Να σας προσφέρουµε κορυφαία, µοναδικά και καινοτόµα προϊόντα περιποίησης και διατροφής, που παράγουµε µε όσο γίνεται πιο φυσικό τρόπο.
Ξεκινάμε από την πατρίδα µας την Κω και απευθυνόµαστε σε όλο τον κόσμο.
Ποιες είναι οι δυσκολίες που µπορεί να αντιµετωπίσει ένας επιχειρηµατίας στην περιφέρεια σε σχέση µε κάποιον σε αστικό κέντρο;
Γενικότερα, οι δυσκολίες στο επιχειρείν, είναι πολλές όπου και αν κατοικείς. Ειδικά σε µία start up, το δύσκολο είναι, ότι θα πρέπει να γίνουν όλα ταυτόχρονα και το ίδιο καλά από την αρχή.
Ωστόσο, στην περιφέρεια, όντως έχουμε πρόσθετες δυσκολίες. Από αυτές, θα µπορούσα να ξεχωρίσω, τόσο την πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση όσο την προσέγγιση στο ευρύ κοινό και στην αναγνωρισηµότητα της επιχείρησης.

Πόσο βοηθά το κράτος την επιχειρηματικότητα από την δική σας προσωπική εμπειρία;
Είναι συγκεκριµένα τα κριτήρια, που καθορίζονται, για κάθε πρόγραµµα χρηµατοδότησης. Υπάρχουν όµως προγράµµατα, που στηρίζουν start-up επιχειρήσεις. Η Pandrosia είναι µέρος του elevate Greece και αυτό αποτελεί µία τεράστια βοήθεια, που δίνει το κράτος στις start-ups, τόσο σε επίπεδο συµβουλευτικό και δικτύωσης όσο και σε επίπεδο πρόσβασης σε χρηµατοδοτικά εργαλεία.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το µέλλον; Που βλέπετε την Pandrosia ως εταιρία σε δέκα χρόνια;
Μελλοντικά σχέδια υπάρχουν πολλά και σε διάφορες κατευθύνσεις. Έχουµε ήδη ανοίξει κάποιες αγορές στο εξωτερικό και στα επόµενα σχέδια µας, είναι σίγουρα να επεκτείνουµε τέτοιου είδους συνεργασίες. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, θα αρκεστώ στον στόχο που θέτουμε ως εταιρεία και αποτελεί το βασικό άξονα της φιλοσοφίας µας. Να προσφέρουµε ποιοτικά και καινοτόµα προϊόντα, για τους καταναλωτές που µας αγαπούν και µας εμπιστεύονται.

Ως γυναίκα αντιμετωπίσατε δυσκολίες παίρνοντας ηγετικό ρόλο; Υπάρχει ακόμα, κατά τη γνώμη σας, προκατάληψη σε αυτόν τον χώρο στην Ελλάδα;
Ο ρόλος της γυναίκας επιχειρηματία είναι δύσκολος. Παρότι διαπρέπουν στον ακαδημαϊκό χώρο, πολλές είναι εκείνες που διστάζουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο του επιχειρείν, λόγω έλλειψης στήριξης από την πολιτεία και ίσως κάποιων προκαταλήψεων. Θεωρώ, όµως, πως ολοένα και περισσότερο γίνονται βήματα, ως προς την αποδοχή της προσπάθειάς µας. Εξάλλου, µε την ένταξή µας σε αυτόν το χώρο, ωφελούμαστε όλοι –κι εμείς οι ίδιες αλλά και η κοινωνία. Εν κατακλείδι, λοιπόν, θα έλεγα πως η επιχειρηματικότητα είναι µία και ίδια για όλους. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα εμείς οι γυναίκες να το πιστέψουμε και να το αντιληφθούμε, για να έχουµε και την ίδια αντιμετώπιση από την κοινωνία.

Τι θα συµβουλεύατε τους συνοµήλικους σας που «ψάχνονται»; Υπάρχουν ευκαιρίες για νέες γυναίκες και σε ποιους τομείς;
Αρχικά τους νέους, οι οποίοι είναι στη διαδικασία αναζήτησης της επαγγελματικής τους διαδρομής, θα τους συμβούλευα να ακολουθήσουν την καρδιά τους και να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν. Πλέον, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στη χώρα µας, για νέους ανθρώπους, που θέλουν να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Είναι πιο εύκολο από ποτέ να ξεκινήσεις! Βέβαια, όσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις, άλλο τόσο δύσκολο και ανταγωνιστικό είναι το περιβάλλον µας. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι επιχειρηματικότητα είναι µία, δεν έχει φύλο. Επομένως, ευκαιρίες υπάρχουν πολλές για όλους τους νέους, άρα και για τις νέες γυναίκες. Χρειάζεται τόλμη, αγάπη και πίστη σε αυτό που κάνεις.
Να δημιουργήσουν µια επιχείρηση, που θα την αγαπούν και θα τους γεμίζει. Να πολεμούν, όσο µπορούν, για να τη φτάσουν εκεί που θέλουν, µε ηθική και αξιοπρέπεια, να µην απογοητεύονται µε τυχόν στραβοπατήµατα και να συγχωρούν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Να επεξεργάζονται και να φιλτράρουν όλες τις συµβουλές και τις γνώσεις που αποκτούν, να ακούνε το ένστικτό τους και να επιλέγουν όσες τους αντιπροσωπεύουν ως ανθρώπους.

Τέλος, να θυμούνται, πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτό που µένει, είναι πως ο ίδιοι, πάνω απ’ όλους, γνωρίζουν, πόσο προσπάθησαν και πρέπει να είναι πάντα περήφανοι για τον εαυτό τους!

 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος