Tα 2/3 των διευθυντικών στελεχών στην Ελλάδα πειραματίζονται με το ΑΙ

Στην καθημερινότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εισέρχεται σταδιακά η τεχνητή νοημοσύνη, με τα διευθυντικά στελέχη να πειραματίζονται ήδη με τη χρήση της αναδυόμενης αυτής τάσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το 74% των διευθυντών στη χώρα μας, χρησιμοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως για να εργαστούν ταχύτερα ή να αποκτήσουν νέες ιδέες, ενώ μόνο το 2% βρίσκει το ΑΙ τρομακτικό ή απειλητικό για τη θέση εργασίας τους.

Συνολικά, οι δύο τεχνολογίες, που οι ελληνικές εταιρείες θεωρούν ότι θα τις βοηθήσουν να προοδεύσουν πιο γρήγορα το 2024, είναι οι ΑΙ/Machine Learning και Big Data Analytics. Πάντως, σύμφωνα με το report “Digital Transformation in Greece 2023/2024” των Found.ation και ΕΙΤ Digital,  λιγότερα από τα μισά διευθυντικά στελέχη (43%) πιστεύουν πως το ΔΣ της εταιρείας τους έχει καλή κατανόηση των ψηφιακών τάσεων και τεχνολογιών.

Όπως προκύπτει από το report, οι ελληνικές εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών, αλλά η έλλειψη ενός Διοικητικού Συμβουλίου με όραμα ή ενός ειδικού ρόλου, που να ηγείται των προσπαθειών μετασχηματισμού συχνά καθυστερεί την πρόοδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επτά στις δέκα εταιρείες δεν διαθέτουν ρόλο CIO (Chief Innovation Officer).

Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι τρεις από τους τέσσερις βασικούς τρόπους προώθησης της καινοτομίας σε έναν οργανισμό θεωρείται ότι προέρχονται από το εσωτερικό του (προγράμματα ανάπτυξης ιδεών από τους εργαζομένους, εσωτερικά εργαστήρια, τμήματα καινοτομίας). Οι συνεργασίες με startups και ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκονται στην τρίτη θέση.

Περί δεξιοτήτων

Στο μεταξύ, ένα σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το 30% σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμά ότι οι δεξιότητες, που σχετίζονται με την καινοτομία (αναλυτική/σχεδιαστική σκέψη, CX, επίλυση προβλημάτων), θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τους υπαλλήλους τους. Οι δεξιότητες, που συνδέονται με την παραγωγικότητα, βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από τα μισά διευθυντικά στελέχη (53%) θεωρούν ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους είναι πιο σημαντική προτεραιότητα από την ψηφιοποίηση λειτουργιών. Η δυσκολία εύρεσης ικανού ανθρώπινου δυναμικού χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας ρίσκου για την ανάπτυξη μιας εταιρείας στα επόμενα 5-10 χρόνια. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η οικονομική αστάθεια.

Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, που εξετάζει τον βαθμό στον οποίο εταιρείες και μεγάλοι οργανισμοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και τους προβληματισμούς και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, το 73% πιστεύει ότι το υβριδικό σύστημα εργασίας βελτιώνει την παραγωγικότητα ή την επηρεάζει ελάχιστα.

“Προκειμένου να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά το ΑΙ και οι νέες τεχνολογίες συνολικά, πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, καθώς και να αλλάξει η οργανωτική δομή και η κουλτούρα των επιχειρήσεων”, αναφέρει η ίδια μελέτη.

Πηγή: www.sepe.gr

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος