Τεχνολογία και ενέργεια συνεχίζουν να έλκουν τους επενδυτές

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και της ενέργειας αποτελούν τις κορυφαίες προτιμήσεις των επενδυτών, γεγονός που αποτυπώνεται στην πορεία των δημόσιων εγγραφών στους δύο τομείς από τις αρχές του 2023. Ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας συνέχισε να ηγείται, το 1ο τρίμηνο του έτους, του συνολικού αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως, τέσσερις από τις 10 κορυφαίες συμφωνίες ήταν στον κλάδο της ενέργειας.

Ο κλάδος της τεχνολογίας συνέχισε να ηγείται του συνολικού αριθμού των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως το 1ο τρίμηνο του 2023Οι εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες αποτέλεσαν βασικό πυλώνα της δραστηριότητας δημόσιων εγγραφών τα τελευταία χρόνια, παρουσίασαν απότομες μειώσεις στις αποτιμήσεις τους και η αναταραχή στις αγορές κρυπτονομισμάτων και στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, δυσχέρανε περαιτέρω την κατάσταση.

Συνολικά, το 1ο τρίμηνο του 2023, παρέμεινε η αρνητική εικόνα για την παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών. Με 299 δημόσιες εγγραφές που συγκέντρωσαν $21,5 δισ. – μείωση 8% και 61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα – το 1ο τρίμηνο του 2023 αποτέλεσε ακόμη μία αρνητική περίοδο, εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων, μίας “χλιαρής” χρηματιστηριακής αγοράς, του επίμονου πληθωρισμού και απροσδόκητων αναταράξεων στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο.

“Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, ωστόσο, σχεδιάζονται αρκετές δημόσιες εγγραφές, δημιουργώντας αισιοδοξία για ανάκαμψη της αγοράς, αργότερα μέσα στη χρονιά”, εκτιμά η τακτική έκθεση της EΥ, Global IPO Trends Q1 2023.

Οι προοπτικές

Παρά το δυσμενές οικονομικό και γεωπολιτικό τοπίο, υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις στον ορίζοντα, με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται, τις τιμές ενέργειας να αμβλύνονται και την οικονομία της Κίνας σε τροχιά ανάκαμψης. Ωστόσο, ο αριθμός των δημοσίων εγγραφών, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς οι εταιρείες περιμένουν τις κεφαλαιαγορές να σταθεροποιηθούν και να ανακάμψουν, προτού εγγραφούν στα ταμπλό των χρηματιστηρίων.

“Σε ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού, οι επενδυτές, που προηγουμένως προσανατολίζονταν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των μελλοντικών προοπτικών, επικεντρώνονται περισσότερο στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές”, εξηγεί η έκθεση της ΕΥ.

Η εικόνα στον κόσμο

Καθώς πολλές εταιρείες ματαίωσαν ή ανέβαλλαν τη δημόσια εγγραφή τους εξαιτίας των δυσχερών συνθηκών αγοράς στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 19%. Τα δε έσοδα κατά 36%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με 84 δημόσιες εγγραφές να αποφέρουν $6,2 δισ. το 1ο τρίμηνο.

Παρά τους θετικούς οικονομικούς δείκτες, οι επενδυτές διατηρούν μια επιφυλακτική και επιλεκτική στάση, αναζητώντας κερδοφόρες και βιώσιμες επιχειρηματικές περιπτώσεις.

Η δραστηριότητα στην Αμερικανική ήπειρο ήταν παρόμοια με το 1ο τρίμηνο του 2022, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από συγκρίσιμες περιόδους κατά την τελευταία δεκαετία, με 40 συμφωνίες και έσοδα ύψους $2,6 δισ. – αύξηση 11% και 9%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Παρ’ όλο που οι δημόσιες εγγραφές κινήθηκαν σε πιο ήπια επίπεδα, παρατηρούνται κάποιες πρώτες θετικές εξελίξεις στα μέτωπα του πληθωρισμού, των επιτοκίων, των αποτιμήσεων και της μεταβλητότητας της αγοράς, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια πιθανή ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς δημόσιων εγγραφών.

Παρ΄όλο που η αγορά δημόσιων εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε το 59% των παγκόσμιων συμφωνιών το 1ο τρίμηνο του 2023, η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 6% σε αριθμό συναλλαγών και τα έσοδα κατακρημνίστηκαν κατά 70% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση, καταγράφοντας μόνο 175 συμφωνίες που απέφεραν $12,7 δισ.

Συνολικά, οι επενδυτές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού τήρησαν μία στάση αναμονής, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος