Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα προσελκύει γενναίες χρηματοδοτήσεις

Κεφάλαια €270 εκατ. σε ένα δίμηνο “σήκωσαν” οι ελληνικές startups από 45 Έλληνες και ξένους επενδυτές. Η επενδυτική «ομοβροντία», που εκφράστηκε μέσα από 28 γύρους χρηματοδότησης προς ελληνικές startups μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, θέτει τις προϋποθέσεις ώστε το 2023 να εξελιχθεί σε χρονιά-ρεκόρ για το οικοσύστημα, το οποίο μάλιστα κατέγραψε και δύο exits το εξεταζόμενο διάστημα.
“Το 2022, παρά τη δυσμενή συγκυρία, το ελληνικό οικοσύστημα επέδειξε ανθεκτικότητα, αλλά και ρευστότητα. Το 2023 προμηνύεται ακόμα καλύτερο”, αναφέρει η Marathon Venture Capital, η οποία δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία.

Την εκτίμηση της Marathon επιβεβαιώνουν τα ηχηρά deals με πρωταγωνιστές τις ελληνικές startups, που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2023. Πρόκειται για συμφωνίες χρηματοδότησης, όπως αυτή της αμερικανικής Carlyle προς τη Hack Τhe Box, ύψους $55 εκατ. ή της Elikonos Capital Partners, επίσης $55 εκατ., προς την Instacar. Συμφωνίες που αποδεικνύουν στην πράξη ότι το εγχώριο οικοσύστημα ωριμάζει και γίνεται ικανό να προσελκύσει την ψήφο εμπιστοσύνης κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων ανά τον κόσμο. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι πολλές από τις εν λόγω συμφωνίες αφορούν σε εταιρείες οι οποίες έχουν μεν ελληνικό αίμα, αλλά δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας.
Αν υπολογιστούν μόνο οι startups με παρουσία στην Ελλάδα, τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν από τις αρχές του έτους φτάνουν τα $134 εκατ., τα οποία προήλθαν από 30 επενδυτές σε 18 γύρους χρηματοδότησης.

Ποιες startups «πήγαν ταμείο» το 2023

Εκτός από τη Hack Τhe Box και την Instacar, από τις αρχές του έτους σημαντικές χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εξασφάλισαν η Wikifarmer από το Point Nine με $5,4 εκατ., η Sunlight.io από τη Valedor Partners με $5 εκατ., η OneRoof με επενδυτή την Gaingels, με $3,2 εκατ., η Prosperty που “σήκωσε” $2,6 εκατ. από τη Velocity Partners. Επίσης, η BibeCoffee “σήκωσε” $2,1 εκατ. από την Eleven Ventures, η Convert Group προσέλκυσε $2 εκατ., η Billys άντλησε $800.000 από την Genesis Ventures, ενώ η BIO2CHP υποδέχτηκε χρηματοδότηση €500.000 από την TECS Capital.
Στα σημαντικά ορόσημα που πέτυχε από τις αρχές του 2023 το εγχώριο νεοφυές οικοσύστημα θα πρέπει να συμπεριληφθούν τα δύο exits που ολοκληρώθηκαν, με τη MarineTraffic να εξαγοράζεται από την Kpler και την ελληνική OilX, η οποία πέρασε στην Energy Aspects.
Τα στοιχεία της Marathon δείχνουν ότι ο μεγάλος όγκος των χρηματοδοτήσεων επικεντρώθηκε σε “ώριμες” startups που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Οι χρηματοδοτικοί γύροι της κατηγορίας seed και Seed A ήταν σαφώς υποδεέστεροι.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος