H Άννα Νικηφορίδου είναι Μέλος Δ.Σ., Μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Ασφαλιστικής & Τραπεζικής Αγοράς και Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), καθώς και Μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων.
Τι σημαίνει για μια γυναίκα στην Ελλάδα του 2023 να είναι ελεύθερη επαγγελματίας;
Δυστυχώς, η βιομηχανία του Marketing, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν λάθος πρότυπα για τη γυναίκα και οδηγούν στη λάθος εικόνα της σημερινής γυναίκας με αποτέλεσμα να την κατακερματίζουν. Όλο αυτό που συμβαίνει κάνει την εργαζόμενη γυναίκα, είτε είναι επαγγελματίας είτε μισθωτή, να δίνει καθημερινά μάχες μεταξύ εργασίας, οικογένειας, μητρότητας και αποδοχής της σε όλο αυτό το δύσκολο ανδροκρατούμενο περιβάλλον, ενώ τις περισσότερες φορές η επαγγελματική της υπόσταση υποτιμάται σκόπιμα από ανεπαρκείς συντρόφους ή συζύγους. Έτσι, μια γυναίκα σήμερα στην Ελλάδα του 2023, και μάλιστα ελεύθερη επαγγελματίας, οφείλει να σκέπτεται σύνθετα, πρακτικά, έξυπνα, αλλά και με συναίσθημα, η δε αποτελεσματικότητά της να είναι υποδειγματική.
Ο ασφαλιστικός σύμβουλος έχει απαιτήσεις πέρα των τυπικών προσόντων του επαγγέλματος. Πόσο εύκολα εκπληρώνονται από μια μητέρα μικρού παιδιού όπως είσαι εσύ;
Το να είσαι μαμά είναι τόσο υπέροχο και τόσο μεγάλη πρόκληση, όσο οτιδήποτε άλλο έχω βιώσει. Επίσης, είναι σκληρή δουλειά, με κάποιο τρόπο. Δεν το βλέπω όμως έτσι! Παρόλο που χρειάζεται το μέγιστο βαθμό αφοσίωσης, είναι φυσική δουλειά, πρωταρχική και σταθερή. Αλλά όχι σκληρή. Είναι κυριολεκτικά η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου.
Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχεις διακριθεί στον τομέα σου με βραβεία και πρωτιές που συνεπάγονται πολλαπλές ευθύνες. Πώς το πετυχαίνεις αυτό;
Η απάντηση είναι πολύ απλή: Αγαπάω τη δουλειά μου και πιστεύω στο θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης, υπηρετώντας τον με αμείωτο ενδιαφέρον και ζήλο τα τελευταία 16 συναπτά έτη, παρέχοντας ασφαλιστικές υπηρεσίες με συνέπεια, συνέχεια και συχνότητα, καλύπτοντας ανάγκες και δίνοντας λύσεις τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρηματίες. Αδιαμφισβήτητα, ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης και πολιτισμού μιας χώρας, καθώς συμβάλλει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά σε αυτήν.
Ως Επιμελητηριακός Σύμβουλος του ΕΕΘ και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ΕΕΘ, ποιες είναι οι δράσεις σας;
Το πλάνο δράσης για την τρέχουσα χρονιά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλους τους τομείς ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας, αλλά και σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η δουλειά της Επιτροπής είναι ομαδική και συλλογική και γίνεται με πολλή αγάπη και καλή διάθεση για το έργο που έχουμε αναλάβει.
Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι Χρήστος Νικολόπουλος, Β΄Αντιπρόεδρος ΕΕΘ, Στήβη Σιωζοπούλου, Σοφία Μαυρίδου, Αναστασία Τσαμπασλή και Έφη Δερμιτζόγλου, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την έως τώρα συνεργασία μας.
Πιστεύεις ότι το γυναικείο επιχειρείν στηρίζεται στη χώρα μας;
Οι γυναίκες διαθέτουν ικανότητες, ισχυρή θέληση, ένστικτο, οργανωτικότητα, κοινωνική υπευθυνότητα, καθώς και την απαραίτητη ευελιξία που απαιτείται στον χώρο των επιχειρήσεων. Συμμετέχουν ενεργά, δραστηριοποιούνται, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, έχουν καλύτερες δυνατότητες στην επιλογή στελεχών, στην αντίληψη του κινδύνου και στην πρόληψη των δυσμενών συνεπειών από κάποια επιχειρηματικά εγχειρήματα. Αντίθετα, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον χώρο των επιχειρήσεων συνεπάγεται απώλεια κερδών και άλλων ωφελειών για τις εθνικές οικονομίες. Η επίσημη έρευνα της Standard and Poor’s απέδειξε ότι η συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν, πανευρωπαϊκά, έχει οικονομική προσθετική αξία, που μπορεί να αναβαθμίσει κατά 9% το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Όσο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους εξέλιξης σχετίζονται με τα κοινωνικά στερεότυπα που αναπαράγουν την ανισότητα των φύλων. Η επιτυχία στην καριέρα είναι πιο σημαντική για τον άνδρα, οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν σπίτι και παιδιά και οι άνδρες να βγάζουν τα χρήματα, η επιχειρηματικότητα είναι καθαρά ανδρική υπόθεση, οι γυναίκες είναι λιγότερο κατάλληλες για επιχειρήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα στερεότυπα αυτά παραμένουν, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και την υλοποίηση εργαλείων πολιτικής για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της αυταπασχόλησης. Η μεγαλύτερη πρόκληση των γυναικών συνίσταται στην εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή. Επτά στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα θεωρούν ως σημαντικό εμπόδιο στην καριέρα τους τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Τα υπόλοιπα αφορούν στις προκαταλήψεις λόγω φύλου, στην έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέρφους, στις μειωμένες ευκαιρίες προώθησης σε σχέση με τους άντρες, στις άνισες απολαβές και στις οικογενειακές αντιρρήσεις. Οι Ελληνίδες είναι ανάμεσα στις πιο μορφωμένες γυναίκες, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Αποτελούν πηγή ταλέντου, το οποίο συνιστά βασικό παράγοντα δημιουργίας παραγωγικού πλούτου, άρα ανάπτυξης. Η οικονομική κρίση αλλά και η πανδημία είναι ευκαιρία να προωθηθούν πολιτικές προς την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και πολιτικών στήριξης των γυναικών.
Ποια πρόσωπα καθορίζουν την επαγγελματική σου πορεία και σε ποιους θεωρείς ότι οφείλεις το ¨ευχαριστώ¨ των επιτυχιών;
Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην υπέροχη οικογένειά μου. Στάθηκαν δίπλα μου στα δύσκολα. Και ακόμα ένα μεγαλύτερο ευχαριστώ στον άμεσο συνεργάτη μου, ο οποίος εκτός από συνέταιρος μου είναι και συνοδοιπόρος μου στη ζωή, ο σύζυγός μου. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς και όλους όσοι με εμπιστεύονται και με συμβουλεύονται τόσα χρόνια, τόσο για την απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μου, όσο και για κάθε στιγμή της πολυετούς συνεργασίας μας.