Γ. Γεωργαντάς: Στηρίζουμε το εθνικό προϊόν της ελιάς απέναντι στην κλιματική κρίση

Την  ανάγκη στήριξης του εθνικού εμβληματικού προϊόντος της ελιάς και του ελαιολάδου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ημερίδα με θέμα «Η ελιά και η κλιματική κρίση», που οργάνωσαν το Ίδρυμα Θεοχαράκη και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας.

«Η ανάγκη για συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα είναι δεδομένη», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και βιώνουμε τις πρώτες οικονομικές επιπτώσεις της, κάνοντας αναφορά στις αυξημένες αποζημιώσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ που κατέβαλε πέρυσι ο ΕΛΓΑ, λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων, από τις οποίες μόνο τα 192 εκατ. ευρώ προήρχοντο από τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει την βιοποικιλότητα και τη γεωγραφική κατανομή των καλλιεργειών. Στη χώρα μας το 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτονται από ελιές και εκτιμάται ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει την ανθοφορία, την καρπόδεση και την ποσότητα και ποιότητα του παραγομένου προϊόντος.

Ο ΥπΑΑΤεπικαλέσθηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες μέσα από κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές μπορεί να μειωθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθώς η παραδοσιακή, αειφορική καλλιέργεια της ελιάς αυξάνει την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα εν αντιθέσει με την εντατική καλλιέργεια και τα υπέρπυκνα συστήματα φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής.

Gerogantas Klimatiki Allagi 1, Women In Business & Science, Wibmagazine, Wibsmagazine

Σε ό,τι αφορά στις μεθόδους καλλιέργειας που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την εκπομπή λιγότερων αερίων του θερμοκηπίου, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε σε προτεινόμενες μεθόδους από την επιστημονική κοινότητα όπως:

  1. Η τροποποίηση του κλαδέματος των ελαιοδέντρων για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεση.
  2. Η ανακύκλωση κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοκάλυψης και θρέψης.
  3. Η αξιοποίηση των παραπροϊόντων ελαιοτριβείου με εφαρμογή στο έδαφος (φερτάρδευση).
  4. Η αξιοποίηση των υποπροϊόντων ελαιοκαλλιέργειας μετά από κομποστοποίηση.
  5. Η ελάχιστη ή η καθόλου καλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και καταστροφής της οργανικής ουσίας.
  6. Η τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας για αύξηση της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνει η κυκλική οικονομία, προκειμένου να περιορισθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των καλλιεργειών.

Εν κατακλείδι ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος γιατί, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ στηρίζεται σε δύο συμμάχους:

Πρώτον, τη δική σας γνώμη, την άποψη των ειδικών και την ερευνητική δουλειά που εδώ και χρόνια κάνετε και,

Δεύτερον, στη δυνατότητα χρήσης προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων που – κυρίως μέσω της πρόληψης- μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Κλείνοντας τόνισε ότι το ενδιαφέρον του υπουργείου είναι δεδομένο και διαρκές και δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Κοινοποιήστε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Περισσότερα άρθρα:

NEWS

Erasmus+ : «Boosting Social and Organic farming for inclusive and sustainable growing economies- SOURCE»

Η «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» συμμετέχει ως εταίρος στο έργο Erasmus+ με τίτλο «𝗕𝗼𝗼𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗦𝗢𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗮𝗻𝗱 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝗰 𝗳𝗮𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗼𝗿 𝗶𝗻𝗰𝗹𝗨𝘀𝗶𝘃𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝘂𝘀𝘁𝗮𝗶𝗻𝗮𝗯𝗹𝗲 𝗴𝗥𝗼𝘄𝗶𝗻𝗴 𝗲𝗖𝗼𝗻𝗼𝗺𝗶𝗘𝘀 –

Περισσότερα»
ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ TOYOTA PRIUS, 100% PLUG-IN HYBRID ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Μία μακρόχρονη κληρονομιά καινοτομίας φτάνει αισίως στην πέμπτη της γενιά με το πιο αποδοτικό Prius όλων των εποχών Στην Ευρώπη θα διατίθεται αποκλειστικά με τεχνολογία

Περισσότερα»
OIKONOMIA

Αλάτι Δαδακαρίδης Α.Ε. | Η CEO Τέτα Δαδακαρίδου μιλάει για τα 110 χρόνια πορείας στο αλάτι

Στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της οικογενειακής βιομηχανίας άλατος, η κυρία Τέτα Δαδακαρίδου, CEO της Αλάτι Δαδακαρίδης Α.Ε. και εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς

Περισσότερα»