Η παραγωγή έρευνας υψηλού επιστημονικού επιπέδου και η σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας και καινοτομίας με την παραγωγή βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Τη μεγάλη συμβολή του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος και Αναπληρωτής Καθηγητής, κ. Απόστολος Τσαγκάρης, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που δημιουργεί η 4η Βιομηχανική Επανάσταση για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Ο κ. Τσαγκάρης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του μέλλοντος θα αξιοποιήσουν πλήρως τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση προκαλεί κατακλυσμιαίες αλλαγές σε πολλαπλά πεδία της αγοράς και της οικονομίας.
Ο ίδιος όμως επισήμανε πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση απαιτεί πιο εξειδικευμένους και καταρτισμένους εργαζόμενους με επικαιροποιημένες γνώσεις στο αντικείμενό τους.
Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης δραστηριοποιείται στα πιο προωθημένα γνωστικά αντικείμενα: ρομποτική, αυτόνομα οχήματα, μηχατρονική, ηλεκτροκίνηση, ελεγκτές αλληλεπίδρασης ανθρώπου με συστήματα μηχατρονικής, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, ψηφιακά δίδυμα (Digital twin) και Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT).
Το προσωπικό του Τμήματος έχει ενεργό συμμετοχή σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε αντικείμενα όπως:
- Σύγχρονα συστήματα ρομποτικής σε παραγωγικές διαδικασίες
- Εφαρμογές βιομηχανικής πληροφορικής για την οργάνωση της παραγωγής
- Αυτοματοποίηση διαδικασιών – νέα (αυτοματοποιημένα) μηχανήματα
- Τεχνολογίες αυτόνομων οχημάτων
- Ψηφιακός μετασχηματισμός – διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων
- Διαχείριση ενέργειας – Εξοικονόμηση Ενέργειας – Νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας
- Ενσωμάτωση ΑΠΕ σε ηλεκτρικά δίκτυα σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας
- Διατάξεις συγκομιδής ενέργειας από κίνηση, θερμότητα, μεταβαλλόμενα πεδία και κύματα
- Ενεργειακά αυτόνομα ασύρματα μικροσυστήματα και αισθητήρες.
Όπως ανέλυσε ο κ. Τσαγκάρης, το Τμήμα έως και σήμερα έχει συνεργαστεί με πάνω από 300 επιχειρήσεις, κυρίως τοπικές αλλά και εθνικές, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, αλλά και της μετέπειτα απορρόφησης αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
Μάλιστα το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος έχει λάβει υπόψη του ένα σύνολο εκθέσεων σημαντικών φορέων (ΙΟΒΕ, ΣΕΒ κτλ) σχετικά με τον προσανατολισμό της εκπαίδευσης σε σχέση με τους παραγωγικούς φορείς, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία της εξειδικευμένης κατάρτισης μηχανικών, που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, ανάγκες και ιδιαιτερότητες της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Τμήμα διερευνά τη δυνατότητα εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών διατριβών, σε συνεργασία με μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Στο τέλος της παρουσίασης του ο κ. Τσαγκάρης απάντησε και σε ερωτήσεις του Προέδρου του ΕΒΕΘ, κ. Ιωάννη Μασούτη και μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.