Ρούλα Μπαχταλιά : «Σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε οργανισμό ένα φυτώριο καινοτόμου, σύγχρονης σκέψης»

Ρούλα Μπαχταλιά: Διευθύντρια και μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg enter • grow • go & πρώην Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας

Συνέντευξη στην Φωτεινή Νάσσου

Μέσα σε 11 χρόνια το egg φιλοξένησε 1200 νέους επιχειρηματίες που υλοποίησαν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους.
Θέλεις κι εσύ να επιταχύνεις την ανάπτυξη της επιχείρησής σου;
Δες εάν το egg είναι για σένα.

 

Όλα ξεκίνησαν από ένα… αυγό. Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν τη λειτουργία του προγράμματος και με ποιο σκεπτικό;
Ήταν στις αρχές της οικονομικής κρίσης όταν στη Eurobank διαπιστώσαμε την ανάγκη να αναχαιτιστεί η διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, να διασυνδεθούν τα πανεπιστήμια με την επιχειρηματικότητα καθώς και την ανάγκη να αναπτυχθούν καινοτόμες επιχειρήσεις με εστίαση στην εξωστρέφεια.
Έτσι, το 2012 το egg – enter•grow•go έκανε τα πρώτα του βήματα ως μία ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από την Eurobank σε συνεργασία με το Corallia. Μία δεκαετία και πλέον σταθερής λειτουργίας μετά, το αυγό μας αποτελεί, πλέον, μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της χώρας έχοντας πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και κατακτήσει μεγάλα ορόσημα.

Στην πορεία των ετών, το egg μετεξελίχθηκε σε έναν επιχειρηματικό επιταχυντή όπου ισορροπεί επιτυχημένα μεταξύ εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Πόσοι νέοι υποστηρίχτηκαν στα σχέδιά τους και πόσες Startup πήραν «σάρκα και οστά»;
Το egg αποτελεί έναν επιτυχημένο επιχειρηματικό επιταχυντή για καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις και διευρύνει σημαντικά το οικοσύστημα καινοτομίας στην Ελλάδα. Για να το πετύχουμε αυτό ενεργοποιήσαμε μία στρατηγική τριών πυλώνων: 1ον) βοηθάμε τις υπάρχουσες καινοτόμες επιχειρήσεις να εξελιχθούν, 2ον) υποστηρίζουμε ερευνητικές ομάδες και spin-off να εφαρμόσουν την επιστήμη τους στην πραγματική οικονομία και 3ον) προσκαλούμε καινοτόμες επιχειρήσεις από το εξωτερικό να διευρύνουν την επιχειρηματική τους δράση στην Ελλάδα. Στο egg έχουμε εργαστεί και στα τρία αυτά πεδία τα τελευταία χρόνια έχοντας αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.
Τα έως τώρα αποτελέσματα, μας δικαιώνουν: Στα 11 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε υποστηρίξει περισσότερους από 1.200 νέους επιχειρηματίες, έχουμε φιλοξενήσει στις κτηριακές μας υποδομές για τουλάχιστον έναν χρόνο 350 startup και έχουμε βοηθήσει να δημιουργηθούν περισσότερες από 180 εταιρείες, οι οποίες, ενώ έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται διεθνώς. Αρκετές από αυτές έχουν την έδρα τους σε εμάς εδώ, στο egg Hub, στο Μοσχάτο.

Egg Office, Women In Business & Science

Πόσο κομβικής σημασίας πιστεύετε ότι είναι η στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας για τη χώρα;
Σήμερα, που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία πορεία ενίσχυσης του βαθμού αξιοπιστίας της έναντι της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, οι startup μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος επιχειρηματικότητας. Και αυτό γιατί διαθέτουν προσαρμοστικότητα και ευελιξία σε κάθε εξωτερική αλλαγή ή κρίση, διακρατούν τα λαμπρά μυαλά στη χώρα και προάγουν μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα με ηθική και αξίες.
Eπενδύοντας σε αυτά τα χαρακτηριστικά, το egg εστιάζει στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι η οργανική ανάπτυξη, η γεωγραφική επέκταση και η προσέλκυση κατάλληλης χρηματοδότησης, πυλώνες που ενισχύουν την βιωσιμότητά των εταιρειών αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό το egg «τρέχει» ένα ειδικό πρόγραμμα εξωστρέφειας που αριθμεί περισσότερες από 15 επιχειρηματικές αποστολές στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας, όπως του Τορόντο και του Τελ-Αβίβ, στο οποίο έχουν συμμετάσχει συνολικά 75 και πλέον startup. Επίσης, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες του egg και της Eurobank όπως με το Enterprise Greece, το Elevate Greece και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, τον ΣΕΒ και άλλους θεσμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιδιώκουμε την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών, την διασύνδεση με πελάτες και την προσέλκυση επενδύσεων για τις καινοτόμες επιχειρήσεις του οργανισμού μας.

Αυτό που επιδιώκεται είναι η σύνδεση επιστήμης, ιδιοφυίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με ενδιάμεσο μία τράπεζα;
Ο ρόλος μίας τράπεζας είναι να χρηματοδοτεί την οικονομία και να στηρίζει την ανάπτυξη. Στην Eurobank έχουμε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο στόχο να στηρίζουμε την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα, διότι πιστεύουμε ότι μέσα από εκείνη ενισχύονται η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς και η απασχόληση. Σε καιρούς που η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου είναι μονόδρομος, ένα φυτώριο καινοτόμου, σύγχρονης σκέψης, ιδεών και προϊόντων είναι de facto ένα σημαντικό πλεονέκτημα για ένα χρηματοπιστωτικό όμιλο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank έχει ήδη υποστηρίξει 50 egg startup με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων συνολικού ύψους €3,2 εκατ. Επιπρόσθετα, περισσότερες από 10 εταιρείες egg έχουν συνάψει συνεργασία με την Eurobank τα τελευταία χρόνια, εντάσσοντάς την στο πελατολόγιό τους, ενώ με την ενεργή υποστήριξη του egg, 67 startup έχουν προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους €46 εκατ.

Roula Mpaxtalia2, Women In Business & Science
Πόσο δυνατή είναι η ελληνική Startup κοινότητα;
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στον τομέα αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μία πενταετία η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας κατέγραψε άλμα από το €1,1 δισ. το 2017 σε €8,2 δισ. το 2022. Την περασμένη χρονιά, οι ελληνικές startup κατάφεραν να συγκεντρώσουν επενδυτικούς πόρους συνολικά πάνω από €1 δισ. Παράλληλα, ελληνικές startup προχώρησαν σε εξαγορές ξένων εταιρειών, ενώ μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να βάζουν την Ελλάδα στο «ραντάρ» κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας. Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων μετρά σήμερα 800 νεοφυείς επιχειρήσεις με περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους.
Η Eurobank σε αυτό το πεδίο των επενδύσεων έχει ουσιαστική παρουσία, καθώς έχει συμμετάσχει ήδη, ως ιδιώτης επενδυτής, σε 4 Venture Capital Funds στην Ελλάδα, και επεκτείνει τη συμμετοχή της ανάλογα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του egg;
Έχοντας ήδη επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα, είμαστε αποφασισμένοι, στην Eurobank και το egg, να διευρύνουμε περαιτέρω το ελληνικό οικο σύστημα καινοτομίας βοηθώντας το να κάνει τα επόμενα βήματα. Στους μετρήσιμους στόχους που θέτουμε είναι η αύξηση του πλήθους και η περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών που θα συμβάλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας. Ενδεικτικά, κάποια από τα επόμενα σχέδια του egg είναι:
Η διασύνδεση των επιχειρήσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη και επέκτασή τους.
Η διασύνδεση των εταιρειών του egg με επενδυτικά σχήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καθώς και η εμπορική διασύνδεση με μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με στόχο την οργανική ανάπτυξη των startup.
Η προσέλκυση ξένων startup από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν συνεργασίες στην Κύπρο και τη Ρουμανία για την προσέλκυση startup, ενώ εξετάζονται σενάρια για την επέκταση των συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η ισχυροποίηση νέων αλυσίδων αξίας. Αναφέρομαι σε επιχειρηματικά/τεχνολογικά Clusters. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το πρώτο επίσημο Cluster στον Τουρισμό και Πολιτισμό και έχει εγκριθεί από τη ΓΓΕΚ, με χρηματοδότηση ύψους €2,8 εκατ. για τη δημιουργία νέων προϊόντων από τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό.

Πως κρίνετε τη συμμετοχή των γυναικών στο Startup οικοσύστημα και ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν ώστε αυτή να αυξηθεί;
Πρόσφατη έκθεση της UNESCO σημειώνει ότι μόνο το 28% των αποφοίτων μηχανικών και το 33% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χαμηλά αυτά ποσοστά προκύπτουν από την έλλειψη γυναικείων προτύπων στις συγκεκριμένες επιστήμες. Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση σε εταιρείες με γυναίκες ιδρύτριες έχει παραμείνει στο 10% τα τελευταία 3 χρόνια. Ακόμη χειρότερα, κάτω του 2% είναι η ροή χρηματοδότησης σε Startup που έχουν αμιγώς γυναίκες ιδρύτριες.
Στο egg, το ποσοστό γυναικών στην κοινότητα μας ανέρχεται σε 25,5%. Επίσης, έχουμε αυξήσει τα ποσοστά των γυναικών μεντόρων στο egg στο 40%, των αξιολογητών/εκπαιδευτών στο 45%, ενώ κανένα πάνελ συζήτησης στο egg δεν αποτελείται μόνο από άντρες.
Επιπρόσθετα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, μόλις ολοκληρώσαμε ένα δίμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης για 25 ερευνητικές ομάδες στις οποίες η γυναικεία συμμετοχή ξεπέρασε το 60%. Οι ερευνητικές ομάδες έλαβαν συμβουλευτική, εκπαίδευση και εξειδικευμένο coaching προκειμένου να εξελίξουν το ερευνητικό τους έργο, επιχειρηματικά. Οι ομάδες αυτές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε επενδυτές από χώρες όπως η Ρουμανία, το Ισραήλ, ο Καναδάς και φυσικά η Ελλάδα. Η σταθερή συνεργασία μας με περισσότερα από 10 Πανεπιστήμια στη χώρα, θα δίνει την ευκαιρία να ανακοινώσουμε 2ο αντίστοιχο πρόγραμμα επιτάχυνσης, το οποίο ξεκινά τον Δεκέμβριο 2023.

Τι χρειάζεται για να γίνει μια γυναίκα CEO ή να ιδρύσει τη δική της επιχείρηση;
O Michael Dell είχε πει πολύ εύστοχα το ακόλουθο που πιστεύω ταιριάζει ως απάντηση στο ερώτημά σας: «You don’t have to be a genius or a visionary to be successful. You just need a framework and a dream».

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο:

Περισσότερα άρθρα

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος